Tržište

Njemačka objavila listu prioriteta u slučaju nestašice gasa

Njemačka objavila listu prioriteta u slučaju nestašice gasa
Foto: Arhiva/Ilustracija | Njemačka objavila listu prioriteta u slučaju nestašice gasa

​BERLIN - Njemačka Agencija za energetiku objavila je listu prioritetnih oblasti koje će imati povlašten pristup energiji, ukoliko dođe do ozbiljnije nestašice gasa tokom zime.

Vlasti su zbog velikih prekida u dovodu ruskog gasa kroz gasovod "Sjeverni tok" saopštile hitne pripremne mjere za zimu.

"Ne možemo klasifikovati svaku firmu kao sistemski važnu. Proizvodi i usluge iz oblasti zabave su manje bitni. Jasno je da ni bazeni nisu od kritične važnosti, kao ni proizvođači čokolade", rekao je direktor njemačke Savezne energetske mreže Klaus Miler.

On je kao jedan od prioriteta naveo i domaćinstva, ali nije odbacio mogućnost prekida u snabdijevanju električnom energijom.

Prema njegovim riječima, ukoliko dođe do racionalizacije energenata, prednost će imati industrijski potrošači, prenosi Srna.

Miler je rekao da garantuje da će učiniti sve da privatna domaćinstva ne ostanu bez gasa, ali da se iz perioda pandemije jasno vidi da ne treba davati obećanja koja se možda ne mogu održati.

Rusija navodi da su tehničke poteškoće izazvane sankcijama zbog smanjenog protoka gasa u proteklih nekoliko sedmica, a njemački zvaničnici tvrde da je to odmazda za zapadne sankcije uvedene zbog specijalne operacije Moskve u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije