Tržište

Njemačka pomaže farmere pogođene sušom sa 340 miliona evra

Njemačka pomaže farmere pogođene sušom sa 340 miliona evra
Foto: Ilustracija | Njemačka pomaže farmere pogođene sušom sa 340 miliona evra

HAMBURG - Njemačka vlada će donijeti program specijalne pomoći u iznosu od 340 miliona evra za podršku poljoprivrednicima kojima je suša nanijela značajnu štetu rodu žitarica, izjavila je ministarka poljoprivrede Julija Klokner.

Klokner je rekla da se s njemačkim ministrom finansija Olafom Šolcom dogovorila da federalna vlada izdvoji između 150 miliona do 170 miliona evra na ime specijalne pomoći farmerima od posljedica suše, prenosi Rojters.

Zajedno sa finansijskom pomoći koje će izdvojiti regionalne vlade njemačkih država, ratari bi trebalo da dobiju oko 340 miliona evra pomoći, navela je Klokner u saopštenju.

Ona je dodala da je proglasila ovogodišnju sušu vremenskom nepogodom na nacionalnom nivou.

"Ako je opstanak farmi ugrožen, one će se kvalifikovati za specijalnu pomoć", rekla je Klokner.

Pretpostavlja se da je ugrožen opstanak oko 10.000 farmi ili jedna na svakih 25 u Njemačkoj.

"Od vitalne je važnosti da farme koje se suočavaju sa zatvaranjem dobiju pomoć što je prije moguće" poručila je Klokner.

Udruženje njemačkih farmera DBV je zatražilo oko 1,0 milijardu evra posebne pomoći za poljoprivrednike nakon ogromnih gubitaka usijeva ovog ljeta.

Očekuje se da će njemačka žetva žitarica za 2018. godinu biti manja za oko 22 procenta nakon toplotnog talasa i suše, saopštilo je udruženje DBV danas.

Stočare naročito pogađa desetkovan rod žitarica, i manjak slame i sijena za ishranu stoke, pa su prisiljeni da smanjuju svoja stada i da šalju grla na klanje zbog visokih cijena hrane, navode iz DBV-a.

Procjenjuje se da su farme u Njemačkoj pretrpjele gubitak zarada od najmanje 30 procenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije