SP Qatar 2022.

Tržište

Njemačka se dogovorila sa Abu Dabijem o isporuci tečnog gasa

Njemačka se dogovorila sa Abu Dabijem o isporuci tečnog gasa
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Njemačka se dogovorila sa Abu Dabijem o isporuci tečnog gasa
Tanjug

​ABU DABI - Njemačka kompanija za elektroprivredu RWE postigla je dogovor sa Nacionalnom naftnom kompanijom Abu Dabija (ADNOC) o isporuci tečnog prirodnog gasa u najveću evropsku ekonomiju do kraja decembra, objavio je danas RWE.

Saopštenje je uslijedilo tokom drugog dana boravka njemačkog kancelara Olafa Šolca u regionu Persijskog zaliva u pokušaju da obezbijedi alternativne izvore energenata, prenio je Rojters.

"Moramo da se uvjerimo da je proizvodnja LNG (tečnog prirodnog gasa) u svijetu napredna do tačke u kojoj se može zadovoljiti velika potražnja koja postoji bez potrebe da se pribjegava proizvodnim kapacitetima koji postoje u Rusiji", rekao je Šolc novinarima prije nego što je dogovor objavljen.

U okviru prve isporuke LNG biće isporučeno 137.000 kubnih metara LNG terminalu u Brunsbuetelu u blizini Hamburga, saopštio je RWE.

Predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Mohamed bin Zajed al-Nahjan potpisao je sporazum sa Šolcom koji pokriva ubrzanje energetske bezbjednosti i industrijski rast. Šolc je otputovao u Katar poslije sastanaka u Abu Dabiju.

On je juče u Džedi razgovarao sa prestolonasljednikom Saudijske Arabije Mohamedom bin Salmanom.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije