Tržište

Njemačka spremna da pomogne BiH

Njemačka spremna da pomogne BiH
Njemačka spremna da pomogne BiH

SARAJEVO - Njemačka i mnogi u Evropi spremni su pomoći BiH u saniranju posljedica prirodne katastrofe koja ju je zadesila, izjavio je danas u Sarajevu njemački šef diplomatije Frank Valter Štajnmajer.

Poručio je da je njemačka vlada već odobrila pet miliona evra hitne pomoći za najurgentnije slučajeve i za najugroženija područja uz dodatnih 600.000 evra za uklanjanje mina sa područja gdje su ih poplave donijele.

"Društvo u BiH je u ovoj tragediji djelovalo tijesno povezano uprkos teškim istorijskim iskustvima i etničkim podjelama. Bitno je da politička elita iskoristi ovaj veliki potencijal društva efikasnim institucijama i borbom protiv korupcije", kazao je Štajnmajer obraćajući se na početku dvodnevnog Foruma za prosperitet i zapošljavanje u BiH, koji je organizovala Delegacija EU u našoj zemlji.

Ministar vanjskih poslova Njemačke poručio je brojnim učesnicima ovog foruma da je prirodna katastrofa samo dodatno potencirala neophodnost hitnih ekonomskih reformi u BiH.

Pomoć BiH u saniranju štete od poplava, ali i u provođenju ekonomskih reformi ponudio je i Ali Babadžan, zamjenik premijera Turske, koji je poručio da ova zemlja želi vidjeti sigurnu, prosperitetnu BiH, sa svoja dva entiteta u srcu Evrope.

Predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda zahvalio je susjednim zemljama koje su prve pritekle u pomoć u slučaju prirodne katastrofe.

"Ova zemlja nema unutrašnji kapacitet da sama sanira posljedice ovih katastrofalnih poplava i potrebna nam je hitna i konkretna pomoć iz svijeta. Najcrnje bi bilo da se dozvoli da, 20 godina nakon rata, ponovo gledamo iseljavanje mladih ljudi iz BiH", apelovao je Bevanda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije