Tržište

Njujork objavio rat ileganoj prodaji marihuane

Njujork objavio rat ileganoj prodaji marihuane
Foto: Pixnio | Njujork objavio rat ileganoj prodaji marihuane

Zvaničnici Njujorka pojačavaju napore da zaustave širenje nelicenciranih prodavnica koje prodaju marihuanu širom države, dok se država bori da pokrene svoje legalno tržište.

Otkako je kanabis postao legalan u državi 2021. godine, hiljade nelicenciranih prodavaca koji prodaju marihuanu, jestive proizvode od kanabisa i vejp proizvode potkopavaju legalnu industriju marihuane u državi, a problem je najizraženiji u Njujorku. Trenutno su širom države otvorene samo 23 legalne radnje, od kojih je samo devet u Njujorku.

Novi izvještaj Nezavisne budžetske kancelarije Njujorka utvrdio je da oko 1.500 nelicenciranih trgovaca u gradu drži proizvode marihuane u vrijednosti od čak 484 miliona dolara. Ako bi svi ti artikli bili legalno prodati, prodaja bi donijela 19.4 miliona dolara prihoda za grad, navodi se u izvještaju, piše "CNBC".

Država je počela da se obračunava sa nelicenciranim radnjama pojačavajući inspekcije prodavnica, koje se mogu suočiti sa kaznama ili zatvaranjem.

Država koristi sve agresivnije taktike da obuzda rast crnog tržišta marihuane, kojem se potrošači često obraćaju za jeftiniji, neoporezovani proizvod. Zatvaranje prodavnica nije samo pravno već i ekonomsko, jer nezakonita prodaja ne donosi prihod državi. Njujork nameće maloprodajni porez od 13 odsto na sve proizvode od marihuane i dodatni porez na osnovu nivoa tetrahidrokanabinola ili THC-a, psihoaktivne komponente marihuane.

Osim što zaobilaze poreski sistem, pušionice koje rade ilegalno mogu takođe predstavljati značajne zdravstvene rizike. Studija iz 2022. koju je naručilo Udruženje industrije medicinske kanabisa u Njujorku, a koja je pregledala proizvode iz 20 ilegalnih prodavnica u Njujorku, otkrila je da oko 40 odsto sadrži štetne zagađivače kao što su ešerihija koli, olovo i salmonela.

Državni odbor za kontrolu kanabisa objavio je da će učiniti dostupnim više licenci otvaranjem aplikacija za širu javnost, kao i za velike multidržavne proizvođače i medicinske kompanije, navodi "Telegraf". Ranije su licence za maloprodaju bile ograničene samo na podnosioce zahtjeva sa ranijim osudama u vezi sa marihuanom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije