Tržište

Njujorška berza danas ponovo otvara vrata

Njujorška berza danas ponovo otvara vrata
Foto: Tanjug/AP | Njujorška berza danas ponovo otvara vrata

Njujorška berza trebalo bi danas ponovo da otvori svoja vrata trgovcima, nakon dvomjesečnog zatvaranja zbog pandemije virusa korona.

Trgovanje će vjerovatno izgledati znatno drugačije nego prije jer na snagu stupaju nova pravila, izvještava britanski javni servis BBC.

Njujorška berza je jedna od rijetkih u svijetu koja i dalje omogućava trgovanje u fizičkom prostoru, budući da je većina prešla na potpuno elektronsko trgovanje.

Prema novim pravilima Wall Streeta, samo jednoj četvrtini od uobičajenog broja brokera biće dozvoljeno da se vrate na radna mjesta, pri čemu moraju da izbjegavaju javni prevoz, da nose maske i poštuju stroge propise socijalne distance.

Prilikom ulaska u zgradu biće im mjerena temperatura, a svakom ko prilikom te provjere ne prođe sa zadovoljavajućim rezultatom biće zabranjen ulazak dok se ne potvrdi da je negativan na virus korona ili da je primijenio samoizolaciju u skladu s uputstvima Vlade SAD.

Da bi se vratili u poslovni prostor na Wall Streetu, brokeri će takođe morati da potpišu izjavu o odricanju od odgovornosti, prema kojoj neće moći da tuže Njujoršku berzu ako se zaraze tokom trgovinskih aktivnosti.

Pored toga, svečanost ponovnog početka trgovanja u prisustvu zvanica uz oglašavanje berzanskog zvona biće odložena jer je zabranjen dolazak posjetilaca, a ni medijskim kućama, koje u realnom vremenu izvještavaju o trgovanju, do daljeg neće biti dozvoljen ulazak u zgradu.

Zdanje Njujorške berze je zatvoreno 23. marta i trgovanje je privremeno preseljeno na potpuno elektronsko tržište kao mjera predostrožnosti za zaštitu zaposlenih.

Berza na Wall Streetu, s tardicijom dugom 228 godina, posljednji put je zatvorila vrata 29. oktobra 2012. zbog uragana "Sendi", a takođe je bila zatvorena četiri dana nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, podsjeća BBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije