Tržište

Nova kripto-prevara: Ojadili investitore na spektakularan način

Nova kripto-prevara: Ojadili investitore na spektakularan način
Foto: Ilustracija | Nova kripto-prevara: Ojadili investitore na spektakularan način
N.N.

Britanska firma Fajnenšel.org, koja neovlašćeno posluje, zatvorila je sve dolarske račune investitora i konvertovala stanje na njima u novu kriptovalutu.

To izvještava Rojters pozivajući se na saopštenje kompanije objavljeno na njenoj Fejsbuk stranici.

"Investitori mogu da aktiviraju svoje nove kripto-račune ulaganjem još 7.000 dolara do 31. jula", navodi se u saopštenju Fajnenšel.org-a, i dodaje da vlasnici računa ne mogu da povuku bilo koji iznos virtuelne valute zvane Foin do sljedeće godine.

Rojters je u januaru objavio da Fajnenšel.org, sponzor tima "Vilijams" u Formuli jedan, upravlja stotinama hiljada dolara u ime azijskih investitora iako nema licencu za obavljanje finansijskih transakcija. Investitori su rekli da se njihov novac ulaže u američke akcije.

Organi za finansijski nadzor u Britaniji, Indoneziji, Laosu, Filipinima, Tajlandu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima su tada stavili ovu kompaniju na svoje "alarm liste" neovlašćenih investicionih firmi sa kojima investitori treba da budu oprezni, priključivši se tako Maleziji i Singapuru koje su prije njih izdale takva upozorenja.

Izvršni direktor firme Fajnenšel.org Arno Žorž je napisao u saopštenju da je odluka o zatvaranju računa konačna i nepovratna i da očekuje da će postati prvi Foin milijarder.

"Sačekajte samo jednu kratku godinu da ostvarite svoj ogroman profit", naveo je on poručivši "nesrećnim investitorima/članovima za koje se šuška da razmišljaju o pokretanju sudskih postupaka" da će ti postupci "definitivno trajati godinama bez garancija na uspjeh, a vi možete izgubiti priliku da unovčite/realizujete svoj profit tokom čitavog parničnog perioda".

Rojters dodaje da ova firma nije odgovorila za pismo sa zahtjevom da daju izjavu, a koje je ostavljeno u sjedištu preduzeća u kvartu Kanari Vorf u Londonu, kao i da se nisu javljali na telefonske pozive niti su odgovorili na imejlove upućene njihovoj kancelariji u Abu Dabiju. Ni u "Vijilams" timu se nisu odazvali pozivu da daju komentar.

Jedan investitor sa sjedištem u Japanu napravio je snimke svog računa na kompjuteru na kojima se vidi da je suma od 9.800 dolara izbrisana i konvertovana u 59 Foina. On je rekao da više ne može da pristupi računu.

Druga investitorka iz Singapura takođe ima snimke ekrana svog računara koji pokazuju da je njenih više od 3.000 dolara "svedeno" na nulu. Njen dolarski račun je zatvoren, a kripto-računa nema, izvještava britanska agencija.

(b92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije