Tržište

Pratite nas na Google news

Nova zvijezda na kripto nebu

Nova zvijezda na kripto nebu
Foto: Thinkstock | Nova zvijezda na kripto nebu
N.N.

Maršalska Ostrva kreiraće sopstvenu digitalnu valutu. Time postaju prva zemlja na svijetu koja prepoznaje kripto valutu kao zakonito sredstvo plaćanja.

Mala pacifička ostrvska država donijela je Zakon o suverenoj valuti da bi u ponedjeljak, poslije višednevne rasprave, stvorila "suveren" ili SOV.

Kriptovaluta će imati jednak status sa američkim dolarima, a za razliku od drugih kriptovaluta, korisnici će morati da otkriju svoj identitet kako bi mogli da ga koriste.

"Ovo je istorijski trenutak za naše ljude, konačno izdavanje i korišćenje naše valute, rame uz rame sa američkim dolarom", rekao je predsjednik Hilda Heine u saopštenju. "To je još jedan korak da se manifestuje naša nacionalna sloboda".

Maršalska Ostrva koriste dolar kao svoju valutu u skladu sa posebnim sporazumom po kojem Sjedinjene Američke Države daju zemlji oko 70 miliona dolara svake godine i imaju vojnu bazu na jednom od ostrva. U 2023. američka pomoć će pasti za pola, do 30 miliona dolara, "izazivajući veliki rizik za stabilnost budžeta zemlje", navodi ta država.

Država pacifičkog ostrva izdaće 24 miliona SOV u inicijalnoj ponudi valuta. Polovina će otići vladi, a druga polovina u izraelsku kompaniju Neema, koja će prodati dio valute pod partnerstvom kako bi pokrenula kripto valutu. Neki zakonodavci bili su zabrinuti zbog visine valute koja će ići preko kompanije, dok su drugi tvrdili da bi novac mogao da bude korišćen za hitne potrebe zemlje.

Plan je i da se 2,4 miliona SOV-a distribuira za 67.000 stanovnika. Šest miliona SOV će biti prodato međunarodnim investitorima.

"Uzbuđeni smo što smo prva zemlja na svijetu koja je skočila u doba digitalnih valuta. Deset odsto prihoda od ICO-a biće usmjereno ka Zelenom fondu, kako bismo pomogli u borbi protiv efekata globalnog zagrijavanja, nastalih od fosilnih goriva velikih industrijskih zemalja, i najviše štete malim ostrvskim narodima", rekao je on.

Prošlog mjeseca Venecuela je bila prva zemlja koja je pokrenula sopstvenu kriptovalutu, Petro. Nijedna druga zemlja nije učinila kriptovalutu zakonskim sredstvom plaćanja, iako ga je više zemalja prihvatilo kao sredstvo plaćanja. Izraelske poreske vlasti nedavno su najavile da su kripto vrijednosti oporeziva imovina, a prodavci će morati da plate porez na kapitalnu dobit od 25 odsto.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije