Tržište

Novi kongresni centar u Novom Trebinju

Novi kongresni centar u Novom Trebinju
Foto: Arhiva | Novi kongresni centar u Novom Trebinju

TREBINJE - U Trebinju će, zahvaljujući sve češćim seminarima, naučnim skupovima i kongresima, među kojima svakako dominira Samit energetike - SET, biti izgrađen kongresni centar, i to u zoni Novog Trebinja, iza "Grada sunca".

Ovu vijest o kojoj se odavno govori potvrdili su i zvanično u "Elektroprivredi RS" koja je raspisala i idejno rješenje budućeg centra, a koja Samit energetike u Trebinju organizuje od 2020. godine, od kada je ovo najeminentniji i najposjećeniji skup ovog tipa u godišnjem kalendaru dešavanja u Trebinju i ovog proljeća bilježi mali jubilej - pola decenije uspješnog postojanja i rada.

SET je i jedan od najprepoznatljivijih skupova u ovom dijelu Evrope, koji iz godine u godinu okuplja sve više stručnjaka i poslovnih ljudi iz oblasti energetike, a budući da se održava u sali sa oko 340 mjesta u Kulturnom centru Trebinje, ona ne zadovoljava potrebe ovog, ali i drugih sličnih poslovnih i stručnih okupljanja kojima je Trebinje domaćin.

"Samit energetike je pokazao da postoje potrebe za jednim takvim objektom. Konkurs je otvoren do 7. marta i nakon izbora najboljeg rješenja, koje će ocijeniti komisija sa dekanima arhitektonskih fakulteta iz regiona, slijedi izrada projektne dokumentacije. Gradnja kongresnog centra trebalo bi da počne u 2025. ili 2026. godini. Vjerujem da ćemo izabrano rješenje predstaviti javnosti tokom Samita energetike, koji počinje 20. marta", najavio je generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović.

Ove godine Samit energetike Trebinje okuplja oko hiljadu učesnika i taj broj je iz godine u godinu sve veći.

"Samit je i vjesnik dolaska turističke sezone, i u to vrijeme smještajni kapaciteti u gradu su maksimalno popunjeni, ali se traži mjesto više. Zato je i važna inicijativa za gradnju kongresnog centra koji bi zadovoljio potrebe ovako velikog i važnog skupa", kaže direktor Samita energetike Aleksandar Branković.

Gradnju kongresnog centra podržava i Gradska uprava u Trebinju, pa je i gradonačelnik Mirko Ćurić potvrdio da su, u saradnji s 'Elektroprivredom' i Vladom Republike Srpske ušli u ovaj poduhvat.

"Već prošle godine smo za vrijeme trajanja Samita energetike konstatovali da postoji realna potreba za gradnjom kongresnog kompleksa jer su potrebe prevazišle naše kapacitete s obzirom na to da u Kulturnom centru imamo salu sa 340 mjesta, a samit je imao 900 učesnika, dok je ove godine najavljeno njih oko 1.000, što znači da su potrebe sve veće", kazao je gradonačelnik Mirko Ćurić.

Kongresni centar sa pratećim sadržajima trebalo bi da bude izgrađen u zoni Novog Trebinja, na potezu od Dražin Dola - preko sela Gomiljani do sela Duži.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije