Tržište

Nvidia oborila rekord Mete

Nvidia oborila rekord Mete
Foto: Pixabay/Ilustracija | Nvidia oborila rekord Mete

Uspon kompanje Nvidia Corp. na istorijski rekord, najveće je jednodnevno povećanje tržišne vrijednosti u istoriji, nadmašivši istorijski dobitak Meta Platforms Inc. ostvaren prije samo tri nedjelje.

Dionice proizvođača čipova skočile su 16% u četvrtak, dodajući oko 277 milijardi dolara tržišne kapitalizacije i dovodeći njegovu ukupnu tržišnu vrijednost blizu dva triliona dolara. Dodatak je zasjenio dobit od 197 milijardi dolara koju je početkom mjeseca ostvarila Meta.

“Kompanija u ovom trenutku štampa novac”, rekla je za Bloomberg Stacy Rasgon, analitičarka u Sanford C. Bernsteinu. “A izgledi za nastavak rasta odavde i dalje se čine solidnima.”

Dionice Nvidije su porasle nakon što je izvijestila o rezultatima pada koji su zacementirali opklade na Wall Streetu na potencijal njenih tehnologija vještačke inteligencije. Proizvođač čipova takođe je dao smjernice iznad očekivanja, vođene potrošnjom AI kod svojih najvećih kupaca, uključujući Microsoft Corp. i Metu. Niz rezultata koji su nadmašili procjene znači da su dionice bile jeftinije u odnosu na cijenu i zaradu.

Nvidia je premašila visoka očekivanja, prema analitičaru Morgan Stanleyja Josephu Mooreu.

“Nikada nismo vidjeli više od 2 milijarde dolara povećanja tromjesečnog prihoda sve dok Nvidia to nije učinila prije nekoliko kvartala, ali to je postalo rutina tokom porasta AI”, napisao je.

“Snaga potražnje za vještačkom inteligencijom i dalje je izvanredna”, prenosi seebiz.eu,

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije