Tržište

Nvidija kupuje proizvođača čipova za 40 milijardi dolara

Nvidija kupuje proizvođača čipova za 40 milijardi dolara
Foto: pixabay.com | Nvidija kupuje proizvođača čipova za 40 milijardi dolara

TOKIO/SAN FRANCISKO - Američka tehnološka korporacija Nvidija kupiće od japanske Softbank Grupe firmu Arm, proizvođača čipova sa sjedištem u Velikoj Britaniji, za 40 milijardi dolara, saopštile su danas dvije kompanije.

S ovom akvizicijom bi Arm, vitalni snabdjevač Epla i drugih kompanija u IT industriji, bio stavljen pod kontrolu samo jednog igrača, i vjerovatno će naići na negativnu reakicuju regulatora i rivala prema Nvidiji, najvećoj američkoj kompaniji čipova po tržišnoj kapitalizaciji, prenosi Rojters.

Za Softbanku je ova prodaja predstavlja vrlo rani izlazak iz Arma, samo četiri godine nakon što je kupila tu tehnološku kompaniju za 32 milijarde dolara.

Na takav potez su se rukovodioci Softbanke odlučili razočarani kretanjem cijena akcija ove grupacije, rekli su neimenovani izvori za Rojters. Akcije Softbanke su nakon objave ove vijesti porasle za 10 posto na Tokijskoj berzi.

Nvidija će Softbanci isplatiti 21,5 milijardi dolara u akcijama i 12 milijardi dolara u gotovini, uključujući još dvije milijarde dolara prilikom potpisivanja ugovora.

S ovim sporazumom Softbanka i njen Vižen Fond, vrijedan 100 milijardi dolara, koji ima 25 posto udjela u Aru, steći će vlasnički udio u Nvidiji u rasponu od 6,7 do 8,1 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije