Tržište

Objelodanjeno koji će biti kurs kune za prelazak na evro

Objelodanjeno koji će biti kurs kune za prelazak na evro
Foto: Pixabay | Objelodanjeno koji će biti kurs kune za prelazak na evro

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić rekao je danas da će kurs kune prema evru biti održavan na nivou od 7,53 do ulaska zemlje u evrozonu.

''Kurs od 7,5345 kuna za evro održavaće se uz sitnije korekcije sve do ulaska u evrozonu. To je najvjerovatnije i kurs za evro u trenutku ulaska u evrozonu", izjavio je Vujčić na skupu Dan velikih planova, prenosi Hina.

Ulazak u evropski kursni mehanizam (ERM II) u julu ove godine ocijenio je kao veliki uspjeh Hrvatske.

"Pritisli smo maksimalno i ušli pomalo 'na mišiće', jer bi bilo kakvo odgađanje produžilo taj rok minimalno za godinu dana", rekao je guverner.

Vujčić je naveo da su u posljednjih pola godine preduzete mjere monetarne politike bez presedana i dodao da su napravili niz operacija kako bi finansijsko tržište održali likvidnim - kombinacijom različitih mjera i operacija, ali i kupovinom vrijednosnih papira države.

"Radili smo kombinovanjem različitih mjera. Imali smo efekt kreiranja likvidnosti od 29 milijardi kuna (3,84 milijarde evra). To je sve dovelo do toga da održimo i stabilnost kursa i stabilnost banaka, fondova i cijelog finansijskog sistema", naglasio je.

Prema njegovim riječima, Hrvatska je danas u smislu devizne likvidnosti već na nivou prije korona krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije