Tržište

Očekuje nas kolaps tržišta mlijeka?

Očekuje nas kolaps tržišta mlijeka?
Foto: Nezavisne/arhiva/ilustracija | Očekuje nas kolaps tržišta mlijeka?

BRISEL - Evropski odbor za mlijeko (EMB) poziva donosioce odluka u Evropskoj uniji da preduzmu mjere protiv krize kako bi spriječili kolaps tržišta mlijeka.

U državama članicama postepeno padaju cijene, a sve veći broj proizvođača je prinuđeno zaustaviti proizvodnju i zatvoriti farme. EMB je izdao hitno upozorenje da će Evropa izgubiti i ekonomski i socijalno ako se krave više ne budu držale u ruralnim područjima i farme više ne budu u mogućnosti da nastave s radom, izvještava Farmer.

"Usred smo krize. Vrijeme je za akciju!", uzbunu je podigao predsjednik EMB-a i danski mljekar, Kjartan Poulsen. Navodi da ne mogu prihvatiti da iako donosioci odluka u EU vide da je situacija nejasna, ostaju pasivni i prepuštaju odgovornost državama članicama da same, pojedinačno, donose odluke. Smatra da je vrijeme da Evropska komisija preuzme odgovornost na nivou EU i konačno rastereti tržište mlijeka pokretanjem dobrovoljnog smanjenja proizvodnje.

Predstavnici ove organizacije navode da je poljoprivreda okosnica ruralnih regiona i bez nje bi ova područja jednostavno propala. Naglašavaju da se konačno moraju postaviti temelji za održivi ekonomski i društveni razvoj kako bi očuvali biodiverzitet.

Pozivaju da kreatori politika stvore okvire za bolju raspodjelu marži u lancu snabdijevanja. To bi u stvarnosti značilo da će cijene pokrivati troškove proizvođača i istovremeno osigurati da ostanu pristupačne za potrošače, prenopsi Agroklub.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije