Tržište

Očekuje se korektan odnos po pitanju otkupne cijene pšenice

Očekuje se korektan odnos po pitanju otkupne cijene pšenice
Foto: Arhiva/Ilustracija | Očekuje se korektan odnos po pitanju otkupne cijene pšenice

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske saopštilo je danas da od otkupljivača pšenice očekuje korektan odnos prema proizvođačima po pitanju otkupne cijene i pažljivo će pratiti proces žetve i otkupa i po potrebi reagovati s ciljem zaštite poljoprivrednih proizvođača.

Ta cijena, kako su istakli, treba da se definiše na osnovu informacija sa berzi i otkupne cijene u zemljama okruženja.

"Molimo domaće otkupljivače da prilikom definisanja otkupne cijene uvaže ove činjenice", naveli su iz resornog ministarstva.

Podsjećaju da u Republici Srpskoj naredne sedmice počinje puna kampanja žetve pšenice, prvo u Semberiji, a potom i u zapadnom dijelu Srpske.

"Prvi otkosi ranih sorti pšenice u području Bijeljine pokazuju da se može očekivati dobar prinos i kvalitet zrna", navode iz Ministarstva.

Ističu da je Vlada Republike Srpske ove godine snažnije podržala proizvođače pšenice i da je već isplaćen podsticaj od 400 KM po hektaru, kao i druge mjere podrške /regresirani dizel, podrška za nabavku opreme i mehanizacije, podrška za osiguranje usjeva i drugo/.

"Vlada Srpske je, takođe, u proteklih nekoliko mjeseci otkupila 8.000 tona pšenice, a u narednih nekoliko sedmica biće otkupljene dodatne količine s ciljem obezbjeđenja dovoljnih količina brašna za stanovništvo Republike Srpske", navode iz resornog ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije