Tržište

Očekuje se rast broja zaposlenih u BiH

Očekuje se rast broja zaposlenih u BiH
Foto: N.N. | Očekuje s erast broja zaposlenih u BiH
Srna

BANJALUKA - U BiH se u ovoj godini može očekivati rast broja zaposlenih za 2,7 odsto na godišnjem nivou, kao i rast prosječne plate od 1,9 odsto, navodi Direkcija za ekonomsko planiranje BiH u biltenu "Autluk perspektive".

Iz Direkcije navode da je prema podacima za januar ove godine broj registrovanih nezaposlenih lica u BiH manji za sedam odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Kao i prethodnih godina, intenzitet rasta broja zaposlenih lica, ali i plata znatno će biti determinisan poslovnim ambijentom u BiH odnosno u regionu, a prema projekcijama Evropske komisije očekuje se postepeno smanjenje stope nezaposlenosti u ovoj godini.

Osim toga, nivo investicija i obim spoljnotrgovinske aktivnosti u BiH mogao bi uticati na kreiranje radnih mjesta, odnosno intenzitet zapošljavanja, gdje se uz rast potražnje i bolji poslovni ambijent očekuju veće mogućnosti zapošljavanja.

Djelatnosti koje zapošljavaju najveći broj lica u BiH kao što su trgovina i industrija mogle bi i u ovoj godini dati znatan doprinos zapošljavanju, odnosno obim poslovne aktivnosti u navedenim oblastima uticaće na stopu rasta broja zaposlenih lica.

U periodu 2019-2021. godine, prema projekcijama Direkcije za ekonomsko planiranje BiH, može se očekivati rast stope zaposlenih lica između 2,5 do 2,6 odsto na godišnjem nivou, kao i rast neto plata u tom periodu za 2,4 do 2,8 odsto na godišnjem nivou.

U posmatranom periodu očekuje se rast obima investicija, trgovine, industrijske proizvodnje, što bi trebalo imati pozitivan uticaj na zapošljavanje i plate u BiH.

I nivo sprovođenja strukturnih reformi u BiH uticaće na intenzitet smanjenja stope nezaposlenosti, što je pored pretpostavljenog ekonomskog rasta jedan od bitnih faktora za ostvarenje projekcija na tržištu rada i kreiranje novih radnih mjesta.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije