Tržište

Od 1. januara ogromno poskupljenje struje u Njemačkoj

Od 1. januara ogromno poskupljenje struje u Njemačkoj
Foto: Fre Sonneveld/Unsplash | Od 1. januara ogromno poskupljenje struje u Njemačkoj

BERLIN - Njemačka vlada donijela je odluku o ograničenju cijene struje i gasa koje će važiti od januara 2023. do aprila 2024.

Prethodno je više od sedam miliona domaćinstava obavešteno o ogromnim poskupljenjima struje od Nove godine, piše DW.

Kako se navodi, Nijemci ionako imaju najskuplju struju u EU, a ovih dana su milioni domaćinstava dobili obavještenje o poskupljenju struje od Nove godine.

Neka povećanja su drastična, pa će tako Rheinenergie iz Kelna od januara struju naplaćivati oko 55 centi po kilovat satu, što je povećanje od skoro 130 odsto.

Pored Kelna, poskupljenje je pozamašno i u Minhenu, gdje će kilovatsat od Nove godine koštati 619 centi. Ranije je to bilo 25 centi.

„Nova godina počinje ogromnim talasom poskupljenja električne energije", rekao je Torsten Štork, energetski stručnjak na portalu za poređenje cijena Verivoks.

Rheinenergie iz Kelna se poziva na visoke troškove nabavke: „U odnosu na prethodnu godinu, cijene na berzama struje su porasle za više od 300 odsto, na vrhuncu više od deset puta. Uz to raste i mrežarina".

Portal za poređenje cijena Check24 piše da je u Njemačkoj povećanjem cijene struje od Nove godine pogođeno „oko 7,3 miliona domaćinstava".

Povećanja iznose u prosjeku 60,5 odsto.

Povećanja cijena na početku nove godine su veoma različita širom Njemačke, pa se tako u Gradskoj Elektroprivredi u Potsdamu (Brandenburg) cijena povećava za oko 21 odsto - na 46,5 centi po kilovatsatu.

U MVV Energie u Manhajmu (Baden-Virtemberg) od januara struja košta nešto manje od 45 centi umjesto dosadašnjih 27 centi, dok će istočnonjemački dobavljač energije EnviaM (Kemnic, Saksonija) ubuduće naplaćivati 48,1 cent, što je 20,1 centi više nego ranije.

Prema proračunima Check24, domaćinstvo sa godišnjom potrošnjom od 5.000 kilovatsati je u novembru 2020. godine u prosjeku plaćalo 29,4 centa, a godinu dana kasnije - 31,6 centi. Trenutno je prosjek 42,7 centi.

Porezi i doplate čine nešto više od polovine cijene struje po kilovatsatu i to je jedan od razloga zašto je cijena struje u Nemačkoj toliko visoka u odnosu na druge zemlje EU, navodi DW.

Jednim od glavnih razloga najnovijeg ekstremnog poskupljenja struje smatra se ekstremno povećanje cijena gasa, kao posljedica rata Rusije i Ukrajine.

Savezna vlada je juče donijela najavljeni nacrt zakona, odnosno niz mjera kojima ograničava cijene gasa i struje i time otvorila put za odluke parlamenta.

Prema nacrtu zakona, od 1. januara 2023. domaćinstva i mala preduzeća bi osnovnu kvotu struje od 80 odsto potrošnje iz 2021. dobijala po fiksnoj bruto cijeni od 40 centi po kilovat satu, a ostatak po tržišnoj cijeni.

Industrijske firme će dobiti garantovanu neto cijenu od 13 centi po kilovat satu za osnovnu kvotu od 70 odsto potrošnje 2021. godine.

Kada je riječ o gasu, domaćinstva i mala i srednja preduzeća će dobiti zagarantovanu bruto cijenu gasa od 12 centi po kilovat satu za 80 odsto potrošnje iz 2021. godine.

Ova ograničennja cijena struje i gasa važiće do aprila 2024. Građani i firme biti retroaktivno rasterećeni za januar i februar, odnosno, obračun će se izvršiti u martu i za prethodna dva mjeseca.

Olakšica, odnosno ograničenje cijene struje biće djelimično finansirano oporezovanjem takozvanog dodatnog profita koji firme ostvaruju na tržištu električne energije.

To se odnosi na sve proizvođače struje, dakle i nuklearne elektrane, one na ugalj i proizvođače zelene struje od vjetra i sunca, koji su nedavno imali koristi od visokih cijena na berzi.

To oduzimanje dodatnog profita u visini od 90 odsto će se vršiti od 1. decembra, a ta praksa bi trebalo da se završi najkasnije do 30. aprila 2024. godine, piše DW.

(Kraj) cv/tnj

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije