Tržište

Odluka Vlade RS o cijeni hljeba stupila na snagu

Odluka Vlade RS o cijeni hljeba stupila na snagu
Foto: Pixabay | Odluka Vlade RS stupila na snagu: Cijena hljeba 1,9 KM

BANJALUKA – Cijena hljeba od 600 grama proizvedenog od brašna TIP 500 od danas i zvanično ne smije biti veća od 1,9 KM po komadu, jer je odluka Vlade Republike Srpske da cijenu ove vrste hljeba ograniči, stupila na snagu.

Kako su za "Nezavisne novine" istakli iz Ministarstva trgovine i turizma, odluka je objavljena u Službenom glasniku Republike Srpske 12. marta, a na snagu je stupila osam dana od dana objavljivanja.

"Prema informacijama sa terena, privredna društva u Republici Srpskoj su već po objavljivanju informacije da je predmetna Odluka usvojena prilagodili cijene propisanom", tvrde u nadležnom ministarstvu.

Podjećamo, ranije su u više navrata za pregovaračkim stolom sjedili predstavnici mlinarsko-pekarskog sektora i ministar trgovine i turizma Srpske Denis Šulić, međutim, na tim sastancima nisu uspjeli naći zajednički dogovor.

Tako je nakon neuspjelih pregovora ministar kazao da će nadležno ministarstvo predložiti cijenu hljeba i način rješavanja problema, što je i učinjeno.

Goran Grabovac, predsjednik Udruženja pekara regije Banjaluka pri Privrednoj komori RS, istakao je tada da je cijena hljeba od 1,9 KM neprihvatljiva.

"Prošli put su nam ostavili sedam dana da se izjasnimo, međutim to je kratak period. To je jedan vid ucjene. Ja sam lično predložio, mi pekari ćemo staviti svoje resurse da Vlada otvori svoju pekaru. Na nivou regija pet pekara, sasvim dovoljno. Ne treba raditi sto proizvoda, dva tri hljeba, neka ga nazovu socijalni hljeb, neka preuzmu sav teret i sve troškove i mi nemamo ništa protiv, a mi ćemo biti dio te kampanje", istakao je Grabovac ranije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije