Tržište

Pratite nas na Google news

Ograničen uvoz pilećeg mesa iz Turske

Ograničen uvoz pilećeg mesa iz Turske
Foto: Ilustracija | Ograničen uvoz pilećeg mesa iz Turske
N.N.

SARAJEVO - Po zahtjevu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Kancelarija za veterinarstvo BiH ograničila je uvoz pilećeg mesa i prerađevina od pilećeg mesa iz Turske.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH ovakvu odluku je donio "u cilju zaštite domaće industrije".

"Ova odluka odnosi se na one izvozne objekte u Turskoj koji nisu na EU listi, odnosno nemaju dozvolu za izvoz u Evropsku uniju i ima za cilj održanje statusa Bosne i Hercegovine kao zemlje koja odnedavno može svoje proizvode od pilećeg mesa da izvozi u Evropsku uniju", izjavio je Šarović.

Kako se dodaje, mjera o zabrani uvoza posebno je važna ako se zna da, uprkos tome što može da zadovolji domaću potražnju i što je značajan izvoznik, Bosna i Hercegovina više hiljada tona pilećeg mesa i prerađevina uvozi se iz susjednih zemalja i Turske.

Podsjećamo, domaća proizvodnja pilećeg mesa i prerađevina od pilećeg mesa posljednjih godina ubrzano se razvija. Samo u 2018. godini izvezeno je više od 9.000 tona  mesa i prerađevina iz BiH u zemlje regiona a proteklih dana prvi kontingenti krenuli su i prema zemljama Evropske unije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije