Tržište

Oktobarska prosječna plata 1.027 KM

Oktobarska prosječna plata 1.027 KM
Foto: Ilustracija | Oktobarska prosječna plata 1.027 KM

BANJALUKA - Prosječna oktobarska plata u Republici Srpskoj nakon oporezivanja iznosila je 1.027 KM i predstavlja nominalno najveću prosječnu platu otkad se mjeri na mjesečnom nivou u Srpskoj, izjavio je danas vršilac dužnosti direktora Republičkog zavoda za statistiku Darko Milunović.

Milunović je rekao novinarima u Banjaluci da je prosječna plata u oktobru u odnosu na isti mjesec prošle godine nominalno veća za 6,5 odsto, a realno, kada se uzme efekat inflacije, za oko 2,4 odsto.

Prosječna oktobarska plata je u odnosu na septembarsku veća za jednu KM.

Najveća prosječna plata u oktobru nakon oporezivanja bila je u finansijskom i sektoru osiguranja i iznosila je 1.562 KM, a najniža plata je isplaćena u oblasti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvu i ugostiteljstvu u visini od 739 KM.

Prosječna oktobarska bruto plata bila je 1.568 KM.

Cijene proizvoda i usluga koji se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u oktobru su u odnosu na septembar u prosjeku veće za 2,3 odsto, dok su u odnosu na isti mjesec lani prosječno veće za četiri odsto.

Najveći godišnji rast cijena od 14,3 odsto u oktobru ove godine zabilježen je u odjeljku prevoz zbog većih cijena u grupi goriva i maziva za lična vozila, dok je najveći pad cijena na godišnjem nivou u oktobru ove godine zabilježen u odjeljku odjeća i obuća od 8,7 odsto usljed sezonskih sniženja konfekcije i obuće tokom godine.

Milunović je naveo da cijene u Republici Srpskoj i u okruženju imaju blagu tendenciju rasta i da je, kada se poredi godišnja inflacija u septembru sa zemaljama zapadnog Balkana, Srpska u tom periodu imala godišnju inflaciju od 2,6 odsto, dok je u zemljama sa kojima se graniči stopa inflacije bila veća.

"To je nešto što se dešava u cijeloj Evropi, pa ni naša regija ne može biti izolovana od ovog kretanja", istakao je Milunović i dodao da u Srpskoj, na godišnjem nivou, plate rastu brže od cijena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije