Tržište

Oktobarske cijene više za dva odsto

Oktobarske cijene više za dva odsto
Foto: Ilustracija/Arhiva | Oktobarske cijene više za dva odsto

​SARAJEVO - Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u oktobru su u prosjeku više za dva odsto u odnosu na prethodni mjesec, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Hrana i bezalkoholna pića skuplji su za 1,5 odsto u odnosu na septembar, alkoholna pića i duvan za 0,1 odsto, odjeća i obuća za 1,9 odsto, a stanovanje i režijski troškovi za 5,7 odsto.

Namještaj i aparati za domaćinstvo u prosjeku su skuplji za jedan odsto, prevoz za 3,5 odsto, obrazovanje za 0,2 odsto, restorani i hoteli za 1,4 odsto, a ostala dobra i usluge za 0,6 odsto.

Nivo cijena u oktobru u odnosu na isti mjesec prošle godine viši je za 4,3 odsto.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su skuplji za 6,7 odsto, alkoholna pića i duvan za 1,9 odsto, stanovanje i režijski troškovi za dva odsto, a namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 2,4 odsto.

Zdravstvo je skuplje za 0,9 odsto, prevoz za 13,5 odsto, rekreacija i kultura za 1,4 odsto, obrazovanje za 0,2 odsto, restorani i hoteli za 1,8 odsto, te ostala dobra i usluge za 1,3 odsto.

Prosječni pad cijena od 8,7 odsto zabilježili su odjeća i obuća, te komunikacije za 0,3 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije