Tržište

Pratite nas na Google news

Olakšati prevoz robe iz regiona ka Evropskoj uniji

Olakšati prevoz robe iz regiona ka Evropskoj uniji
Foto: Ilustracija | Olakšati prevoz robe iz regiona ka Evropskoj uniji
Tanjug

Poslovna zajednica koju okupljaju zapadnobalkanske privredne komore radiće zajedno sa ekspertima Transportne zajednice na otklanjanju prepreka koje će olakšati prevoz robe i smanjiti vrijeme zadržavanja na drumskim i željezničkim graničnim prelazima unutar regiona i sa Evropskom unijom.

To je dogovoreno na današnjem sastanku Marka Čadeža, predsjednika Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, i Mateja Zakonjšeka, direktora Stalnog sekretarijata Transportne zajednice sa sedištem u Beogradu, saopštila je PKS.

"Zeleni koridori" Zapadnog Balkana uspostavljeni su u rekordnom roku, za samo mjesec dana, a aktiviranjem dodatnih traka na granici sa Mađarskom i Hrvatskom - posebno na Horgošu i Batrovcima - i otvaranjem manjih prelaza za prolaz praznih kamiona, na čemu insistiraju privrednici, značajno bi se ubrzao protok robe ka Evropskoj uniji i smanjili troškovi transporta, rekao je Marko Čadež.

Bolja organizacija i podizanje kapaciteta na graničnim prelazima, i po Mateju Zakonjšeku, doprinijela bi olakšanju trgovine regiona sa EU i boljoj iskorišćenosti potencijala željezničkog i drugih vidova saobraćaja, za šta se zalaže i Transportna zajednica u komunikaciji sa institucijama u Briselu.

Zakonjšek je posebno istakao značaj angažovanja i podršku privatnog sektora u realizaciji ovih ciljeva.

Predstavnici Komorskog investicionog foruma i Transportne zajednice dogovorili su organizaciju zajedničkih radionica na kojima će privrednici iz sektora transporta i logistike izneti konkretne predloge za poboljšanja koja su moguća u što kraćem vremenu, ali i zajedničke aktivnosti na srednji i duži rok.

Jedan od takvih projekata mogao bi da bude uspostavljanje elektronske platforme radi efikasnije razmene informacija bitnih za drumski teretni prevoz robe kroz šest zapadnobalkanskih ekonomija i iz regiona ka EU.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije