Tržište

Opalo interesovanje za otkup duvana

Opalo interesovanje za otkup duvana
Foto: N.N. | Opalo interesovanje za otkup duvana
Srna

ŠAMAC - Zainteresovanost za otkup duvana sorte "berlej" na području Posavine u prošloj godini bila je u padu, dok je za sortu "virdžinija" u porastu, rekao je Srni direktor Poljoprivredne zadruge "Obudovac" Maksim Petrović.

On je naveo da je Poljoprivredna zadruga "Obudovac" u prošloj godini otkupila 84 tone duvana "virdžinija" i pet tona "berleja", a 2017. godine 67 tona "virdžinije" i 11 tona "berleja".

"Interesovanje za `berlej` u padu je zbog poskupljenja energenata i repromaterijala, te zbog neizvjesnih poslova. Nešto smo u listu `berleja` prodali Fabrici za proizvodnju, preradu i otkup duvana `Bosanac` iz Orašja, dok je oko 55 tona obrađene `virdžinije` u fazi nuđenja kupcima iz inostranstva", rekao je Petrović.

On je naveo da ova zadruga posluje sa 40 proizvođača iz Posavine i 10 iz Semberije, te da semberski proizvođači imaju problema sa sušnim godinama, kada nemaju dovoljne količine vode.

"Veliki dio naših proizvođača imaju sisteme za navodnjavanje koje su nabavili zahvaljujući podršci Vlade Republike Srpske poljoprivrednicima", rekao je Petrović.

On je dodao da je u toku isplata poljoprivrednim proizvođačima, koja zavisi od dinamike prodaje duvana, a do sada su isplatili oko 55 odsto.

Petrović kaže da su poljoprivredni proizvođači nezadovoljni premijom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske za ovu godinu koja iznosi 25 feninga po kilogramu proizvedenog duvana, što je do sada najniža cijena.

"Kada je riječ o opštinskim premijama one iznose 10 feninga i to je prihvatljivo", rekao je Petrović.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije