Tržište

Opelovi inženjeri prelaze u francusku Segulu

Opelovi inženjeri prelaze u francusku Segulu
Foto: Pixabay | Opelovi inženjeri prelaze u francusku Segulu

Njemački proizvođač automobila Opel saopštio je danas da planira prebacivanje oko 2.000 inženjera iz svog istraživačkog i razvojnog centra u Ruselshajmu u francusku inženjersku grupu Segula u pokušaju da izbjegne otpuštanja.

Opel, kojeg je američki General motors prošle godine prodao francuskoj grupaciji "PSA", saopštio je da razmatra moguće strateško partnerstvo sa Segulom da bi zaštitio inženjerska radna mjesta u Ruselshajmu.

Direktor Opela Mihael Lohšeler saopštio je da je kompanija suočena sa velikim padom obima posla u svom centru za istraživanje i razvoj, dok inženjeri privode kraju ranije potpisane ugovore sa General motorsom.

Predloženo rješenje tek treba da dobije podršku uticajnog Opelovog radničkog savjeta, prenio je AFP.

Ukoliko plan bude odobren, Segula planira da preuzme do 2.000 od 7.000 Opelovih radnika iz razvojnog centra i nekoliko zgrada na samoj lokaciji u Ruselshajmu, u blizini Frankfurta.

Segula"je obećala da će zaštititi radna mjesta do 2023. godine, u skladu sa sporazumom Opela i lidera sindikata.

Nisu objavljeni finansijski detalji dogovora, ali je Lohšeler rekao da će Segula osnovati novu kompaniju za ove radnike, u kojoj Opel neće imati vlasnički udio.

Segula je saopštila da želi da stvori "bazni inženjerski centar" koji bi se bavio automobilskom industrijom, ali i željeznicom i energetikom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije