Tržište

Otvoren "Balkan Solar Summit": Banjaluka centar solarne industrije i energije

Otvoren "Balkan Solar Summit": Banjaluka centar solarne industrije i energije
Foto: Velibor Tripić | Otvoren "Balkan Solar Summit": Banjaluka centar solarne industrije i energije

BANJALUKA - "Balkan Solar Summit", biznis konferencija posvećena solarnoj industriji i energiji koja okuplja više od 400 učesnika sa svih strana svijeta, otvorena je u četvrtak u Banskom dvoru u Banjaluci.

Ova konferencija se održava u četvrtak i petak, a kako kažu organizatori, Banjaluka će ova dva dana biti centar solarne industrije u regionu.

"Koliko je veliko interesovanje za summit, govori i činjenica da učesnici stižu sa svih strana svijeta", poručili su organizatori.

Konferenciju je zvanično otvorio Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

"Srpska nema namjeru da izgubi suverenitet u ovoj oblasti i pokušaćemo pronaći operativni odgovor na svaku dobru inicijativu sa skupa. Država je spremna da čuje prijedloge i da se prilagodi svemu onome što je potrebno da učini da bude lider", naglasio je Dodik.

Istakao je da se ne smije učiniti da se uđe u kolaps, te da se ne smije uraditi bilo šta što bi moglo da bude problem u budućnosti.

"Sve ideje ostaju daleke, niti se mogu razvijati, ukoliko država ne napravi zakonske i ostale okvire i vlast ne podržava struku. Srpska se prije 15 i više godina uspješno oduprijela zahtjevima da proda primarne energetske izvore, što se isplatilo. Danas imamo najjeftiniju električnu energiju i to želimo da zadržimo, ali isto tako da otvorimo prostor svim inicijativama i podržimo investitore", istakao je Dodik.

Dodao je da Srpska ima stabilne institucije, što je za investitore dovoljno stimulativno za ulaganje, te poručio da neće dozvoliti da čekaju u redu za dozvole.

"Razgovarao sam Viktorom Orbanom, premijerom Mađarske, o energetici, te razvijamo ideju po kojoj bi se između Mađarske, Republike Srpske i Srbije napravila solidarna energetska zajednica koja neće biti nadređena, nego ćemo razmatrati resurse kojima raspolažemo i pokušati da razmjenjujemo viškove i saniramo manjkove", kazao je Dodik.

Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Repblike Srpske, naveo je da je Srpska postala lider u regionu u pogledu razvoja projekata zelene energije, odnosno hidro, solarne i vjetro energije.

"Otvorili smo prostor za investiranje, kako 'Elektroprivredi RS', koja treba da bude nosilac tih aktivnosti, tako i brojnim investitorima. U svojoj strukturi još imamo dominantno energiju koja nastaje iz fosilnih goriva koja čini oko 60 odsto proizvedene energije, dok se 40 odsto dobija iz obnovljivih izvora. Republika Srpska trenutno ima interes za 2.072 megavata za dodjelu koncesija za solarne elektrane, a do sada su po tom osnovu zaključeni ugovori za dodjelu koncesija za 856 megavata. Imamo pouzdane partnere koji će sigurno izgraditi planirane solarne elektrane, a preostali dio će kontinuirano dolaziti na red za razmatranje i zaključivanje ugovora za koncesije", istakao je Đokić.    

Milena Mijatović, direktorica Agencije "Mint", koja je organizator ove konferencije, istakla je da je energija budućnost i jedna od najaktuelnijih tema današnjice.

"Solarna energija je prirodan izbor za budućnost i mi smo spremni da u nju uložimo komunikacijom i jasnom informacijom o njenim prednostima", rekla je Mijatovićeva.

Siniša Maksimović, direktor kompanije ETMAX, naveo je da je razvojna šansa koja se pruža u ovom sektoru ogromna, te da je treba iskoristiti.

"Ovakve konferencije samo mogu da nam pomognu u tome", rekao je Maksimović.

Inače, ova konferencija se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske, a u organizaciji Agencije "Mint".

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije