Tržište

Otvoriti pitanje izvoza crvenog mesa u zemlje EU i druga tržišta

Otvoriti pitanje izvoza crvenog mesa u zemlje EU i druga tržišta
Foto: N.N. | Otvoriti pitanje izvoza crvenog mesa u zemlje EU i druga tržišta
N.N.

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić ocijenili su na današnjem sastanku u Sarajevu da je u narednom periodu sa predstavnicima Delegacije EU u BiH potrebno otvoriti pitanje izvoza crvenog mesa u zemlje EU, ali i na druga tržišta.

Fokus današnjeg sastanka bio je na spoljnotrgovinskom prometu crvenog mesa, s obzirom na ostvarene viškove domaće proizvodnje i smanjeni unutrašnji konzum u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Sagovornici su izrazili opredjeljenje za što skorije iznalaženje adekvatnog rješenja za organizovanje cjelokupnog popisa u poljoprivredi, kao i popisa i čipovanja stoke, što je neophodno u procesu spoljnotrgovinskog prometa sa partnerima sa kojima BiH ima potpisane međunarodne ugovore, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

"Ovim bismo u značajnoj mjeri dali podršku primarnoj domaćoj proizvodnji, ali i smanjili mogućnost eventualnih nepravilnosti u tom poslovanju. To je dugoročno značajno iz aspekta kreiranja strategija i akcionih planova za razvoj primarne proizvodnje, a i spoljnotrgovinskog prometa", rekao je Košarac.

Današnji sastanak dio je redovnih kontakata ministra Košarca sa nadležnim ministrom iz Republike Srpske radi potpune koordinacije u politikama iz oblasti poljoprivrede, uz uvažavanje ustavnih nadležnosti.

Košarac i Pašalić najavili su da će naredne sedmice održati sastanak sa federalnim ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Šemsudinom Dedićem s ciljem nastavka započetih zajedničkih aktivnosti. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije