Tržište

Pad cijena nafte zadao udarac i Moskovskoj berzi

Pad cijena nafte zadao udarac i Moskovskoj berzi
Foto: N.N. | Pad cijena nafte zadao udarac i Moskovskoj berzi

Glavni indeks Moskovske berze MOEX potonuo je jutros za 10 procenata na 2.463,30 poena nakon što je zvono oglasilo početak trgovanja u 10 sati po lokalnom vremenu, pokazuju podaci sa berze.

Dolarski RTS indeks je pao za 9,86 procenata na 1.133,94 boda, prenosi Raša tudej.

Ruska berza je u ponedeljak bila zatvorena zbog državnog praznika ali je danas "uhvatila korak" sa globalnim tržištima, koja su juče zabilježila katastrofalne gubitke, najgore od finansijske krize 2008. usljed pada cijena nafte tokom vikenda.

Ruska rublja se blago oporavila poslije kolapsa prema dolaru u ponedeljak od skoro osam procenata i trenutno se trguje na nivou od 72,2 rublje za dolar i za 81,38 rubalja za jedan evro.

Rapidnu deprecijaciju rublje izazvao je pad globalnih cijena nafte. Budžet ruske države je u znatnoj mjeri zavisan od cijena "crnog zlata".

Cijene nafte su se stropoštale tokom vikenda nakon nesuglasica između Rusije i Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) oko predloga za dodatno smanjenje proizvodnje radi podrške globalnim cijenama tog energenta koje su od izbijanja epidemije virusa korona na silaznoj putanji usljed pada tražnje. Moskva je odbila taj predlog OPEK-a.

Nafta je danas ojačala za 7,0 posto poslije najvećeg jednodnevnog pada u gotovo 30 godina, jer investitori razmatraju mogućnost ekonomskih podsticaja.

Cijena sjevernomorske nafte "brent" porasla je na 36,87 dolara za barel, dok se američka WTI nafta trguje za 33,28 dolara po barelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije