Tržište

Pad prodaje automobila u aprilu za 76,3 odsto

Pad prodaje automobila u aprilu za 76,3 odsto
Foto: Unsplash | Pad prodaje automobila u aprilu za 76,3 odsto

Prodaja novih automobila u zemljama Evropske unije doživjela je rekordan pad u aprilu za 76,3 odsto, objavilo je Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA). Ovaj rezultat je posljedica restrikcija uvedenih zbog pandemije virusa korona.

Prošlog mjeseca registrovano je samo oko 270.00 novih automobila, dok ih je u aprilu prošle godine bilo 1,14 miliona, navodi se u mjesečnom izvještaju. Ovi podaci obuhvataju prvi mjesec koji je kompletno bio obuhvaćen vanrednim mjerama, kada je većina prodajnih salona bila zatvorena.

Prethodno je u martu bio zabilježen pad prodaje za 55,1 odsto.

Automobilski sektor je jedan od najteže pogođenih pandemijom novog virusa korona. Blokade koje su uvedene u većini zemalja dovele su do pada potražnje i zatvaranja prodajnih salona i fabrika širom kontinenta.

U Italiji i Španiji, dvije zemlje koje su primjenile najstriktnije mjere, prodaja je pala skoro na nulu, odnosno za 97,6 odsto i 96,5 odsto. U Francuskoj je zabilježen pad za 88,8 odsto, a u Njemačkoj, koja je uvela nešto blaže mjere, registrovan je pad prodaje za 61,1 odsto.

Volkswagen je tokom ovog sumornog perioda za industriju učvrstio vodeću poziciju na tržištu i povećao udio na 28,8 odsto sa 24,9 odsto u istom mjesecu prošle godine. PSA grupa je oslabila sa tržišnog udjela od 17,1 odsto na 13,6 odsto, a Renault sa 11,6 odsto na 10,2 odsto. BMW je napredovao sa 5,9 odsto na 8,7 odsto. Udeo FCA grupacije, koja se snažno oslanja na italijansko tržište, prepolovio se u aprilu sa 7,4 odsto na 3,8 odsto.

(nacionalnaklasa.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije