Tržište

Paketi akcija čekaju kupce

Paketi akcija čekaju kupce
Foto: N.N. | Paketi akcija čekaju kupce

BANJALUKA - Dok jedni smatraju da će trenutna situacija izazvana virusom korona otežati prodaju, drugi smatraju da do toga neće doći jer su u pitanju akcije kompanija u vlasništvu akcionarskih društava.

Očekivanja su ovo vezana za zajedničku prodaju paketa akcija 13 emitenata koju organizuju Investiciono-razvojna banka RS (IRB RS) i Društvo za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom RS (PREF).

U IRB RS su za "Nezavisne" rekli da je prodaja paketa ovih akcija, iz portfelja Fonda za restituciju, uz paketiranje s akcijama koje su u vlasništvu PREF-a, dio redovnih aktivnosti na restrukturiranju portfelja pomenutih fondova. Naveli su da je cilj banke da u strukturi portfelja Fonda za restituciju smanji učešće vlasničkih hartija od vrijednosti, a dobijena sredstva usmjeri u kupovinu dužničkih hartija koje su po svojoj prirodi manje rizične i donose stabilne prinose ovom fondu.

"Ova prodaja je predviđena planom rada IRB RS za 2020. godinu, što ukazuje na naše očekivanje da će pojedini od ponuđenih paketa pronaći svoje kupce. Većina ponuđenih paketa akcija su već ranije bili na prodaju, s tim što se prilikom svakog ponovnog iznošenja, a imajući u vidu rezultate poslovanja ovih društava, vrši analiza početne prodajne cijene akcija i ista po potrebi koriguje", naveli su u IRB RS.

Inače, Vlada RS, odnosno Akcijski fond RS u kojem se nalaze akcije državnog kapitala, nema vlasničke udjele niti u jednom od 13 društava čiji se paketi sada nude na prodaju, jer su, kako ističu u IRB-u, akcije državnog kapitala u ovim preduzećima u ranijem periodu već prodate.

Najveću vrijednost imaju akcije preduzeća "Hercegovinaputevi" iz Trebinja u iznosu od 1.377.381 KM, potom akcije "Veleprehrane" Banjaluka vrijednosti 565.209 KM, kao i akcije "Veletekstila" Banjaluka po ukupnoj cijeni od 403.175 KM. Najmanju vrijednost ima Veterinarska stanica Zvornik po ukupnoj cijeni od 4.991 KM.

Na prodajnom spisku nalaze se i akcije "Elmonta" Banjaluka, "IGM Drine" iz Bijeljine, "Glasa Srpske - Grafika Banjaluka", banjalučkih firmi "Hidromontaža" i "Putnik", "Tekoma" Teslić, "Ušća Bosne" Šamac, kao i "Bosna trgovine" Banjaluka i PD "Semberije" Bijeljina.

Miloš Grujić, direktor PREF-a, za "Nezavisne" je rekao da su sve hartije od vrijednosti ovih kompanija makar jednom već išle na prodaju.

"Nastojimo da dobijemo novac za naše hartije i da ga oplodimo i reinvestiramo. Ovi emitenti nisu isplaćivali dividendu, nema rasta hartija od vrijednosti i u skladu s tim pokušavamo da prodamo za cijene koje smatramo da su fer i ispod kojih ne idemo, a pokušavamo da reinvestiramo dobit", naveo je Grujić.

Istakao je da su nekad ranije imali situacije da ponude akcije 90 kompanija, a prodaju na primjer samo tri, te da se to može i sada desiti.

"Uvijek očekujemo prodaju, ali smo svjesni da je mala vjerovatnoća da prodamo sve. Vjerujemo da će biti nekoliko prodaja po svakom paketu, a ovo je samo jedan od paketa koje prodajemo", rekao je Grujić i dodao da će i situacija izazvana virusom korona sigurno uticati na prodaju.

"Moguće je da će se neko ko je pokazao interes da nešto kupi, a sada se desila situacija sa virusom korona, predomisliti i odustati od kupovine. To se dešavalo i ranije i vjerujemo da se može desiti i opet", zaključio je Grujić.

Branko Kecman, direktor "Advantis brokera", smatra da trenutna situacija neće uticati na prodaju ovih akcija jer su, prema njegovim riječima, u pitanju akcije kompanija koje su u grupnom vlasništvu.

"Akcije kompanija kao što su ove koje trenutno prodaju PREF i IRB RS kupuju uglavnom većinski akcionari, te ovo nema direktnu vezu sa situacijom na tržištu", rekao je Kecman za "Nezavisne".

Dodao je da bi bila drugačija situacija da se prodaju akcije kompanije koje bi bile interesantne za širi krug investitora. Onda bi na to, kaže, više uticali uslovi tržišta.

"Ukoliko se prodaju akcije kompanije u kojoj vi imate, na primjer, 70 odsto vlasništva i nude vam pet ili šest odsto, vi naravno želite da zaokružite vlasništvo, nije vam bitno kakvi su uslovi na tržištu. Tu je bitna samo cijena", kazao je Kecman.

Prodaja paketa ovih akcija će se održati na Banjalučkoj berzi unošenjem grupnih naloga "sve ili ništa" od 10. juna do realizacije prodajnog naloga, a najkasnije do 23. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije