Tržište

Pala prodaja pametnih telefona Apple u Kini

Pala prodaja pametnih telefona Apple u Kini
Foto: Tanjug/AP | Pala prodaja pametnih telefona Apple u Kini

PEKING - Prodaja pametnih telefona kompanije Apple u Kini je u prvom kvartalu 2024. pala za 19,1 odsto međugodišnje, objavila je agencija za istraživanje tržišta Kaunterpoint riserč (Counterpoint Research).

Nasuprot tome, kompanija Huawei je u istom periodu zabilježila rast prodaje svojih pametnih telefona u Kini za nevjerovatnih 69,7 odsto, navodi CNBC, prenosi Tanjug.

Huawei je uspio, prije svega, zahvaljujući prodaju pametnog telefona Mate 60 sa vrhunskim čipom i direktno uticao na slabiju prodaju Apple-ovih telefona u segmentu premijum proizvoda, saopštio je viši analitičar agencije Kaunterpoint riserč Ivan Lam.

Sjedinjene Američke Države su početkom 2019. uvele sankcije kompaniji Huawei da bi je spriječile da pristupi naprednoj tehnologiji, ali kineski proizvođač se sada vraća na tržište u punom sjaju.

Huawei je četvrti po veličini proizvođač pametnih telefona u Kini i vrši pritisak na firmu Apple koja se trenutno nalazi na trećoj poziciji.

Prodaja pametnih telefona u Kini je u prvom kvartalu 2024. porasla za 1,5 odsto međugodišnje i za 4,6 odsto u odnosu na četvrti kvartal 2023.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije