Tržište

Pratite nas na Google news

Pala prodaja smartfona u Kini

Pala prodaja smartfona u Kini
Foto: Tanjug/AP | Pala prodaja smartfona u Kini
Tanjug

ŠANGAJ - Prodaja pametnih telefona u Kini pala je za više od trećine u januaru 2020, prema današnjim podacima kineske vlade, što pokazuje koliku štetu epidemija koronavirusa nanosi potrošačkoj tražnji, izveštava Rojters.

Kina je krajem januara počela da uvodi ograničenja putovanja i da apeluje na građane da izbegavaju javna mjesta, neposredno uočio početka praznovanja Lunarne nove godine, sezone prazničnih kupovina u toj zemlji, podsjeća britanska agencija.

 

U januaru je u Kinu isporučeno ukupno 20,4 miliona svih brendova smartfona, što je za 36,6 odsto manje u odnosu na 32,1 milion uređaja u istom mjesecu 2019. godine, pokazuju podaci kineske Akademije za informacione i komunikacione tehnologije.

Analitičari su predvidjeli veliki pad prodaje na početku 2020. godine, a istraživačke kompanije IDC i Kanaliz (Canalys) su prognozirale ranije ovog mjeseca da će u prvom ovogodišnjem kvartalu isporuke pametnih telefona pasti za oko 40 odsto, zbog epidemije virusa korona koja je pogodila tražnju i izazvala probleme u lancu snadbijevanja.

Najviše je pala prodaja brendova s operativnim sistemom Android, na 18,1 milion jedinica sa 29,9 miliona prodatih u januaru prošle godine.

Prodaja Eplovih uređaja se zadržala na nivou od nešto iznad dva miliona komada.

Analitičari kažu da uprkos nedaćama sa kojima se Epl suočava zbog zatvaranja njegovih prodavnica u Kini i smanjenog kapaciteta proizvodnje kompanije Fokskon, koja je njegov najvažniji partner, ajfon 11, lansiran krajem prošle godine, i dalje je jedan od najprodavanijih 4G telefona na kineskom tržištu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije