Tržište

Pala vrijednost otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda u Hrvatskoj

Pala vrijednost otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda u Hrvatskoj
Foto: Pexels | Pala vrijednost otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je u 2023. godini vrijednost otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda iznosila 1,45 milijardi evra, što je za oko 8,4 odsto manje u odnosu na 2022. godinu, pokazali su podaci koje je danas objavio Državni zavoda za statistiku (DZS).

Prema tim podacima, vrijednost prodaje iz proizvodnje poslovnih subjekata ostala je na istom nivou i iznosi 916 miliona evra, dok je ukupan otkup od porodičnih poljoprivrednih gazdinsava pao za 19,9 odsto, na 534,2 miliona evra, prenio je portal Indeks.hr.

"Na smanjenje ukupne vrijednosti nabavke i prodaje na godišnjem nivou uticao je pad cijena biljnih proizvoda, dok je vrijednost stočarskih proizvoda porasla usljed povećanja cijena ovih proizvoda“, objašnjavaju iz DZS.

Među biljnim proizvodima u Hrvatskoj, najveće učešće u strukturi vrijednosti nabavke i prodaje u 2023. godini imaju žitarice (39,3 odsto), uljarice (18,3 odsto), vino (15 odsto) i povrće (8,8 odsto).

U grupama žitarica i uljarica vrijednost je umenjena usljed pada otkupnih i prodajnih cijena, naveo je DZS, prenosi Tanjug.

Kako dodaje Indeks.hr, vinu i povrću vrijednost je veća zbog povećanih otkupnih i prodajnih cijena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije