Tržište

Pale cijene nafte zbog eskalacije napetosti između SAD-a i Kine

Pale cijene nafte zbog eskalacije napetosti između SAD-a i Kine
Foto: Tanjug/AP | Pale cijene nafte zbog eskalacije napetosti između SAD-a i Kine

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 35 dolara nakon eskalacije napetosti između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, dvije najveće svjetske ekonomije i potrošača nafte.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je za 1,52 posto u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 34,21 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,59 posto nižoj cijeni, od 31,96 dolara.

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je u srijedu zakon o pitanju zajednica Ujgura koji poziva na sankcije protiv zvaničnika u Kini odgovornih za kršenje ljudskih prava Ujgura u autonomnoj regiji Sinđiang.

Zakon je upućen u Bijelu kuću na potpis ili veto predsjednika Donalda Trampa.

Američko ministarstvo trgovine uvelo je takođe 23. maja sankcije za devet kineskih ustanova i kompanija zbog kršenja ljudskih prava Ujgura.

"Na listu sankcija uvršteni su Naučni institut za forenzičke nauke pri Ministarstvu sigurnosti Kine i osam kineskih kompanija. U okviru sankcija, ovih devet društava bit će izloženo novim ograničenjima prilikom pristupa američkoj tehnologiji", navodi se u saopštenju.

Naglašeno je da će se ova društva suočiti sa strogim pravilima prilikom kupovine američkih proizvoda.

Američko ministarstvo trgovine uvelo je sankcije za još 24 ustanove i organizacije sa sjedištem u Kini, "zbog učešća u aktivnostima koje nisu u skladu s interesima nacionalne sigurnosti ili vanjske politike SAD-a".

Odnosi između SAD-a i Kine su dodatno pogoršani kada su američki predsjednik Donald Trump i državni sekretar Mike Pompeo početkom maja iznijeli tvrdnje da je koronavirus nastao u laboratoriji u Vuhanu. Kineska vlada je demantovala navode poručujući da je to pitanje politizirano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije