Tržište

Panonska jezera kubure s nedostatkom radnika

Panonska jezera kubure s nedostatkom radnika
Foto: Ilustracija | Panonska jezera kubure s nedostatkom radnika

TUZLA - Tuzlanska "Pannonica" počela je prodaju sezonskih ulaznica po redovnim cijenama za period ljetne sezone, koja zvanično traje od 1. juna do 31. avgusta. Cijene karata ove godine su skuplje, a problem su i radnici.

Kako su kazali iz pomenutog preduzeća, pripreme za predstojeću sezonu su u finalnoj fazi. Iako vrijeme nije išlo na ruku, urađeni su remonti svih infrastruktrunih objekata.

"Prva jezera su  napunjena vodom, treće se puni tehnološkom vodom, slanicom. Uređeni su remonti filterskih postrojenja, što je preduslov da imamo čistu, kristalnu vodu", pojasnio je Majid Porobić, direktor "Pannonice".

Sezona kupanja bi trebalo da bude otvorena 1. juna. Nakon dvije godine rada u posebnim uslovima zbog pandemije korona virusa, ova sezona bi trebalo da bude opuštenija.

"Imali smo rad u ograničenim kapacitetima. Jezera primaju i do 15.000 gostiju. Predstojeće dvije godine bit će godine oporavka, ne samo  'Pannonice' nego turizma u pravom smislu riječi", ističe Porobić te naglašava da su objavljeni reklamni spotovi koji pozivaju turiste da dođu, a posebna promocija se vrši na raznim sajmovima preko gradske i kantonalne turističke zajadnice.

Međutim, problem je radna snaga. U sklopu priprema za predstojeću sezonu, shodno unutrašnjoj organizaciji rada u ljetnom periodu, početkom aprila objavljen je poziv za prijem radnika za ljetnu sezonu u 2022. godini.

"Objavili smo poziv za upošljavanje blizu 100 radnika u svim segmentima. Međutim, nismo uspjeli još pronaći dovoljan broj radnika u ugostiteljstvu i to je stalni problem", kaže direktor i poziva sve zainteresovane da se prijave za pozicije kuhara, konobara i barmena.

Novost za ovu sezonu je da su karte skuplje za više od 20%. S tim cijenama počela je prodaja akcijskih karata početkom godine te je dosad 7.300 građana kupilo sezonske ulaznice. Od početka prošle sedmice počela je prodaja sezonskih ulaznica po redovnim cijenama.

"S povećanjem cijena, ne možemo očekivati veliki broj gostiju, ali bilo je neophodno da to uradimo. Jednostavno, sve  je poskupjelo. Električna energija, održavanje tehnološkog procesa, cijena rada kompleksa su poskupjele za 40%. Izdvojimo samo da su hemijski reagensi, materijali za pripremu vode, dezinfekcija, poskupjeli za 80%, slanica 40%, tehnološka voda 10%, a posebno materijali za održavanje", pojašanjava Porobić.

On naglašava da su skuplje redovne dnevne ulaznice, dok povlaštene i dalje ostaju iste. To su penzionerske karte, dječje i slično. Povlaštene dnevne ulaznice su četiri KM, redovne dnevne ulaznice radnim danima su šest, a vikendom osam KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije