Tržište

Pašalić: Kreiraćemo mjere ako izvoz mesa ne prođe na Savjetu ministara

Pašalić: Kreiraćemo mjere ako izvoz mesa ne prođe na Savjetu ministara
Foto: Arhiva NN | Pašalić: Kreiraćemo mjere ako izvoz mesa ne prođe na Savjetu ministara

BANJALUKA - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić najavio je da će Vlada i resorno ministarstvo kreirati određene mjere za bolje povezivanje domaćih mesoprerađivača i proizvođača mesa ukoliko Savjet ministara u tehničkom mandatu ne donese mjere u vezi sa izvozom junećeg mesa.

"Razrađujemo još nekoliko mjera koje su nam rezerva ako izvoz junećeg mesa ne prođe na Savjetu ministara u tehničkom mandatu", rekao je Pašalić Srni.

On je podsjetio da je resorno ministarstvo u skladu sa Zakonom o spoljnotrgovinskom poslovanju uradilo sve da Savjet ministara u tehničkom mandatu aktivira ove mjere.

"Uputio sam inicijativu i sada je sve na Savjetu ministara. Ja tu ne mogu ništa posebno da komentarišem i da uradim", zaključio je Pašalić.

Dok domaći farmeri upozoravaju na tešku situaciju jer je izvoz junećeg mesa iz BiH stao i očekuju hitno rješenje, u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u tehničkom mandatu za sada nema odgovora šta je urađeno da bi ovaj problem bio što prije riješen.

Član Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednika BiH Savo Bakajlić rekao je Srni da je situacija veoma teška jer bikovi rastu i farmeri se plaše uginuća, a među 9.000 do 10.000 tovnih grla samo u Semberiji već je između 4.000 i 5.000 prešlo težinu od tone, što je kritično.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije