Tržište

Pauza za ručak 90 minuta

Pauza za ručak 90 minuta
Foto: N.N. | Pauza za ručak 90 minuta

LIHTENŠTAJN - Iako je najbogatija zemlja Evrope, barem prema podacima CIA, Lihtenštajn nema aerodrom ni željeznicu, a građani imaju pauzu za ručak dugu čak 90 minuta, piše "Quartz".

Tokom tih sat i po, od 12 do 13.30, država mora biti u tišini, odnosno nije dozvoljeno "košenje trave ni glasna zabava".

Uz to, Lihtenštajn svojim građanima nalaže da svake godine u februaru ili martu uzmu sedam dana slobodno kako bi se bavili sportom, na takozvani sportski praznik, a porez na dobit je među najnižima u Evropi - 12,5 odsto. Ta država nema izlaz na more, jedna je od najmanjih zemalja svijeta, a ima manje od 40.000 stanovnika, od kojih su trećina stranci. Iako nije članica Evropske unije, dio je Evropske slobodne trgovinske zone (EFTA), šengenskog prostora i Evropskog ekonomskog prostora. Nakon Prvog svjetskog rata Lihtenštajn se našao na ivici bankrota, pa je zemlja odlučila da smanji poreze. Pedesetih godina najviši porez je bio samo 1,4 odsto, što je, naravno, privuklo strane korporacije da svoja sjedišta otvore upravo u Lihtenštajnu. (Novac.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije