Tržište

Pratite nas na Google news

Pentagon naredio rudarima istraživanje metala rijetke zemlje

Pentagon naredio rudarima istraživanje metala rijetke zemlje
Foto: Ilustracija | Pentagon naredio rudarima istraživanje metala rijetke zemlje
N.N.

U trgovinske tenzije između SAD i Kine aktivno se uključio i Pentagon.

Pentagon naime, istražuje mogućnosti rude u SAD-u koje bi mogle da vade metale rijetke zemlje.

Ovaj potez dolazi nakon što je Peking signalizirao da može da ograniči izvoz vitalnih materijala usred trgovinskog rata sa Vašingtonom.

Američka vojska zatražila je od rudara da osmisle planove za razvoj domaćih rudnika i postrojenja za preradu, pokazao je ekskluzivni izvještaj.

U isto vrijeme Pentagon je tražio od rudara da detaljno objasne svoju potražnju za metalima rijetke zemlje. Pentagon želi brz odgovor proizvođača i dao im je samo nekoliko dana, sve do kraja jula. Nakon pregleda odgovora, agencija će navodno ponuditi i finansijsku pomoć za podršku vitalnoj industriji.

Reakcija Pentagona je razumljiva, zbog činjenice da se SAD oslanja na snabdevanje tim metalima iz Kine, odnosno, od rivala. SAD su nekada bile jedan od najvećih proizvođača tih metala, ali su odavno izgubile taj status.

Kako se trgovinske tenzije povećavaju između dve najveće ekonomije, povećava se strah da bi Peking mogao da odigra i izvadi keca iz rukava da se suprostavi SAD.

U metale rijetke zemlje spada 17 elemenata koji se koriste u uređajima visoke tehnologije (na primjer, u tabletima i smartfonovima), kao i u aviogradnji, automobilskoj i atomskoj industriji i, naravno, u vojnoj oblasti.

(Telegraf Biznis)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije