Tržište

Petrol prvi najavio veliko poskupljenje struje i gasa

Petrol prvi najavio veliko poskupljenje struje i gasa
Foto: Magnascan/Pixabay | Petrol prvi najavio nove cijene struje i gasa

Najveća slovenačka energetska firma, ljubljanski Petrol, najavila je da će osjetno povećati cijene električne energije i zemnoga gasa.

Petrol električnom energijom snabdijeva skoro četvrtinu potrošača, a sa 1. decembra najavio je poskupljenje struje za oko 30 posto, dok će zemni gas poskupjeti za 12 posto, javljaju u utorak slovenački mediji, pozivajući se na saopštenje Petrola.

Cijena struje od tog dobavljača povećaće se 21 do 35 posto, zavisno od tarife, a za male poslovne potrošače oko 30 posto, prenose mediji, navodeći da će ostali snabdjevači električnom energijom vjerovatno s povećanjem cijena pričekati početak iduće godine.

Petrol je najavio i povećanje cijene zemnog gasa za 12 posto.

U zadnje vrijeme došlo je i do osjetnijeg rasta cijena goriva na benzinskim pumpama u Sloveniji. Cijena litra benzina na pumpama izvan mreže auto-puteva kreće se između 1,267 i 1,286 evra, a dizel goriva od 1,307 do 1,338 eura, što znači da se za spremnik od 50 litara plaća oko dva evra više nego po prijašnjoj cijeni.

Povećanje cijena energenata zbog enormnog povećanja cijena na međunarodnom tržištu najavljuju i drugi slovenački snabdjevači, ali će neki pričekati na početak sljedeće godine, najavljuju neki mediji, prenosi Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije