Tržište

Pfanner zbog nedostatka radne snage gubi poslove

Pfanner zbog nedostatka radne snage gubi poslove
Foto: N.N. | Pfanner zbog nedostatka radne snage gubi poslove

LAUTERAH - Austrijskog proizvođača sokova Pfanner nedostatak stručne radne snage koštao je pet do deset odsto prometa, te iz kompanije poručuju da se problem ne može rešiti bez kvalifikovane imigracije.

Šef kompanije sa dugom tradicijom i sedištem u Lauterahu u pokrajini Forarlberg Herman Pfanner rekao je, u izjavi austrijskom radiju "Oe1“ da je nedostatak stručne radne snage ogroman problem.

"Proteklog ljeta imali smo posebno veliku potražnju, ali nismo uspjeli sve poslove odradimo i tako, zbog nedostatka stručne radne snage, izbjegao nam je pet do 10 odsto prometa", objasnio je on.

Pfanner ističe da firma zbog povećanih poslova nije uspjela da nađe potrebnu radnu snagu.

Prema njegovim riječima, za rješavanje problema nedostatka radne snage neophodno je investirati u obrazovanje.

"Uz to Austrija mora biti otvorena za kvalifikovanu imigraciju. Uvjeren sam da bez kvalifikovane migracije ovaj problem nedostatka stručne radne snage ne možemo riješiti", rekao je Pfanner.

On zahtjeva debirokratizaciju i uopšte da u politici bude više ljudi koji razmišljaju preduzetnički. 

Za svoj koncern, koji na međunarodnom tržištu sokova konkuriše globalnim proizvođačima kao što su Coca Cola i Pepsi, Pfaner kaže vidi šanse rasta u Aziji i srednjeročno i u Africi.

"Pfanner ima šansu kada se jedna zemlja stabilizuje i potražnja za kvalitetom poraste", objasnio je on.

Inače trenutno Pfanner, pored Austrije, proizvodi još u Njemačkoj, Italiji i Ukrajini. Pfanner prerađuje voće još od 1856. godine, a izvozi u više od 80 zemalja sveta, te je prošle godine imao obrt u visini od 298 miliona evra, a zapošljava 850 ljudi.

 

(Telegraf Biznis)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije