Tržište

Plasman proizvoda - najveći problem udruženja žena na selu

Plasman proizvoda - najveći problem udruženja žena na selu
Foto: Ilustracija | Plasman proizvoda - najveći problem udruženja žena na selu

BANJALUKA - Udruženja i zadruge jedini su organizacioni oblik za žene u ruralnim sredinama u Republici Srpskoj, a jedan od najvećih problema članova ovih organizacija je što svoje proizvode nemaju gdje da plasiraju, rekla je predstavnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Drena Đukić.

Ona je navela da je rješenje ovog problema u zajedničkom projektu resornog ministarstva i DŽender centra Vlade Srpske "Rodno odgovorno budžetiranje na regionalnom nivou", koji, između ostalog, ima za cilj i otvaranje prodajnog objekta u Banjaluci, kako bi ti proizvodi bili dostupni građanima.

"Želimo da kroz ovaj projekat problemi žena u ruralnim područjima budu vidljivi i da se za njih nalazi rješenje u budžetima lokalnih zajednica, odnosno da žene zauzimaju značajno mjesto u strateškim planovima opština i gradova", rekla je Đukićeva novinarima u Banjaluci prije promocije projekta u Administrativnom centru Vlade Srpske.

Prema njenim riječima, Ministarstvo poljoprivrede definisalo je brojne mjere za poboljšanje uslova za život u ruralnom području i žensko preduzetništvo, a pravilnik o podsticajima pokušava učiniti rodno osjetljivim.

Ona je dodala da nema opštine u Srpskoj u kojoj nema udruženja žena, te da je Ministarstvo prošle godine za rad zadruga izdvojilo više od 200.000 KM.

Direktor DŽender centra Mirjana Lukač istakla je da zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede godinama rade na unapređenju položaja žena na selu, te da je jedan od projekata bio i prvi akcioni plan za unapređenje položaja žena na selu.

"To je prvi akcioni plan za unapređenje položaja žena na selu u regionu, iz kojeg su države u našem okruženju preuzele određene dijelove. Zahvaljujući tom planu, mnogo više žena je postalo vlasnicima svoje imovine, mogu da apliciraju za projekte, ali i za komercijalne kredite", rekla je Lukačeva.

Ona je dodala da je veći broj podsticaja za žene koje žive i rade na selu, da se poboljšala infrastruktura u selima, te da žene mogu lakše da prodaju svoje proizvode.

Prema njenim riječima, trebalo bi još puno raditi, jer su žene na selu najugroženiji dio ženske populacije - mnogo rade, a nisu plaćene za svoj rad.

"Radićemo dalje sa Ministarstvom i Vladom Srpske, ali i sa Svjetskom bankom, kod koje ćemo insistirati da prilikom prezentovanja svojih kredita jedan od uslova bude podrška ženama", navela je Lukačeva.

U okviru promocije, udruženja i zadruge koje okupljaju žene u regiji Banjaluka organizovale su i izložbu svojih rukotvorina, hrane i pića, predstavljajući samo dio onoga što proizvode.

Učesnicima se na početku promocije obratio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije