Tržište

Plin skuplji do 14 feninga na benzinskim pumpama u Banjaluci

Plin skuplji do 14 feninga na benzinskim pumpama u Banjaluci
Foto: N.N. | Plin skuplji do 14 feninga na benzinskim pumpama u Banjaluci

BANJALUKA - Na benzinskim pumpama širom Banjaluke došlo je do poskupljenja plina, pa je tako na nekim cijena veća za čak 14 feninga po litri u odnosu na prošlu sedmicu.

"Cijena plina trenutno iznosi 1,04 KM po litri, a prošle sedmice je bila 0,90 KM", rekli su za "Nezavisne novine" iz jedne banjalučke benzinske pumpe, odakle su precizirali da je do rasta cijene došlo u petak.

Osim ove pumpe, do poskupljenja je došlo i na drugim benzinskim pumpama, ali u manjem iznosu.

Tako je na jednoj banjalučkoj pumpi plin poskupio za osam feninga u odnosu na cijenu prošle sedmice.

"Cijena plina trenutno iznosi 1,07 KM po litri, dok je u prethodnom periodu iznosila 0,99 KM", rekli su za "Nezavisne novine". Iz Udruženja potrošača "Reakcija" iz Banjaluke smatraju da bi, s obzirom na slabu kupovnu moć vlasnika vozila, trebalo doći do pojeftinjenja plina.

Dušan Srdić, predsjednik ovog udruženja, smatra da poskupljenje plina nije opravdano s obzirom na trenutnu situaciju izazvanu pandemijom virusa korona.

"Ovo poskupljenje nije opravdano, pogotovo jer je cijena goriva na svjetskom tržištu pala, dok kod nas raste, pravdajući se time da su to zalihe goriva koje su ostale", dodao je Srdić.

Kako on kaže, povećanje cijena energenata izaziva i poskupljenje životnih namirnica.

"Porastom cijena goriva i plina rastu i cijene osnovnih životnih namirnica, što je poražavajuće za građane RS i BiH", istakao je Srdić.

Inače, većina vozača prelazi sa benzinskog ili dizel pogona na plin iz ekonomskih razloga, to jest zbog uštede koje mogu ostvariti kroz vožnju na ovo gorivo.

Jedan od njih je i Marko Vujičić, student iz Kozarske Dubice, koji vozi automobil na plin.

"Mislim da je poskupljenje plina neprihvatljivo za sve vozače automobila na ovo pogonsko gorivo jer on, kao najčistiji oblik goriva, treba da bude što jeftiniji i sa što manjim akcizama", rekao je Vujičić za "Nezavisne novine".

Prema njegovim riječima, plin dosta manje zagađuje životnu sredinu u odnosu na benzin i dizel.

"Svi znamo da plin ima bolje sagorijevanje i samim tim automobili na ovo gorivo vrše manje zagađenje. Čak i stariji automobili koji se pogone na plin imaju bolji eko-standard od novijih dizel automobila", istakao je Vujičić.

Kako on dodaje, potrebno je da država obrati pažnju na vozače koji voze na plin.

"Država treba uvesti subvencije na ugrađivanje plina u vozila kako kroz manje cijene registracija, tako i kroz manje cijene pri kupovini novog vozila s pogonom na plin", dodao je Vujičić.

Zašto je plin poskupio pokušali smo saznati i u Grupaciji za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske, ali njihov stav nismo uspjeli dobiti.

  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije