Tržište

Počela žetva ječma, pšenice za 10-15 dana

Počela žetva ječma, pšenice za 10-15 dana
Foto: N.N. | Počela žetva ječma, pšenice za 10-15 dana

NOVI GRAD - Na području prijedorske regije počela je žetva ječma, a za 10 do 15 dana treba da počne i žetva pšenice.

Rukovodilac prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Danijel Egić rekao je danas Srni da se još ne može govoriti o prosječnom prinosu ječma.

"Žetva je na početku, a situacija je šarolika - od parcela koje su bile pod vodom, gdje nema prinosa, do onih gdje je prinos prosječan", rekao je Egić.

Prema njegovim riječima, pšenica je u fazi nalivanja i žetva treba počne u narednih 10 do 15 dana.

"Ukoliko se obistine prognoze i iduće sedmice stigne još izraženiji toplotni talas i visoka temepratura vazduha, onda će to biti i prije. Međutim, pošto je pšenica u fazi nalivanja zrna, temperatura iznad 35 stepeni Celzijusovih će zaustaviti taj proces što će uticati na kvalitet zrna", naveo je Egić.

Egić je ocijenio da je ovo teška godina za poljoprivrednike i poljoprivrednu proizvodnju te da su svi usjevi u stresu zbog temperaturnih šokova.

"Većinu usjeva su u značajnim fazama vegetacije pratile nepovoljne vremenske prilike, posebno strana žita. Kada je u pitanju kukuruz, problema je bilo već kod klijanja i nicanja usjeva. Tamo gdje su parcele presijavane, vegetacija kasni i biće problema zbog visoke temperature. Zbog temeparturnih šokova u stresu su i usjevi povrća na otvorenom", kaže Egić.

On je istakao da problema ima i u stočarstvu i da su asistenti Resora za pružanje stručnih usluga već počeli posjete farmama gdje farmerima daju potrebne savjete.

"Potrebno je da farmeri nakon muže mlijeko što prije ohlade, odnosno da se spusti temperatura mlijeka. Treba pojačati higijenu na svim farmama zbog bakterija, potrebno je baciti kreč po ležištima da se uspori isparavanje amonijaka jer se to održava i na mlijeko, ali i na zdravlje životinja. Neophodno je da životinje uvijek imaju dovoljno svježe vode i da su prostorije provjetrene jer životinje lakše podnose nisku temperaturu, nego visoku", naveo je Egić.

Budući da se u poljoprivredi radovi moraju obavljati u rokovima, Egić je preporučio poljoprivrednim proizvođačima da povedu računa i o svom zdravlju, da se organizuju i posao obave prije maksimalne dnevne temeprature.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije