Tržište

Počinje isplata januarskih uvećanih penzija

Počinje isplata januarskih uvećanih penzija
Foto: N.N. | Počinje isplata januarskih uvećanih penzija
Nezavisne novine

BANJALUKA - Zahvaljujući razumijevanju i dobroj saradnji sa Vladom Republike Srpske i premijerom Radovanom Viškovićem danas će biti isplaćene uvećane januarske penzije za 13,5 odsto, što penzionerima znači mnogo, izjavio je Srni predsjednik republičkog Udruženja penzionera Ratko Trifunović.

Trifunović je naglasio da je povećanje penzija dobro došlo u vrijeme poremećaja na tržištima zbog svjetskih dešavanja na koje Republika Srpska nema uticaja, a usljed čega su naglo porasle cijene, te ugrožen materijalni položaj i standard penzionerske populacije.

On je podsjetio da je Vlada Srpske u januaru prošle godine povećala penzije za četiri odsto, a zatim u maju vanredno za 10 odsto.

"Tako su penzije od januara 2022. do januara 2023. godine povećane za /gotovo/ 30 odsto. Zahvaljujući dobrom razumijevanju Vlade i premijera Viškovića, penzioneri su dobili i jednokratnu pomoć od po 100 KM", istakao je Trifunović.

Prema njegovim riječima, ova povećanja su značajno poboljšala i ublažila negativan uticaj rasta cijena na standard, ne samo penzionera, nego svih građana Republike Srpske.

Trifunović je naglasio da će uvećane januarske penzije danas primiti 275.879 penzionera, od kojih 220.698 živi u Srpskoj.

Ministarstvo finansija Republike Srpske saopštilo je ranije da je obezbijedilo 132,3 miliona KM za isplatu uvećanih januarskih penzija u Srpskoj, kao i za korisnike ovog prava u FBiH i inostranstvu, a sredstva će komercijalnim bankama i "Poštama Srpske" biti doznačena danas, kada će početi isplata.

Budžetom Republike Srpske za ovu godinu za isplatu penzija je planiran ukupan iznos milijardu i 545 miliona KM, čime je obuhvaćeno i usklađivanje penzija. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije