Tržište

Pogon banjalučkog "Euro-hema" na dobošu 4. marta

Pogon banjalučkog "Euro-hema" na dobošu 4. marta
Foto: Dražan Pozderović | Pogon banjalučkog "Euro-hema" na dobošu 4. marta

BANJALUKA - Nepokretnosti banjalučkog preduzeća "Euro-hem", procijenjene vrijednosti 2.159.000 KM, biće ponuđene na javnoj licitaciji zakazanoj za 4. mart ove godine.

Potvrdio je ovo za "Nezavisne" Aleksa Nježić, stečajnik upravnik preduzeća "Euro-hem" iz Banjaluka, koje je u stečaju od 2018. godine.

Nježić je istakao da su nepokretnosti ovog preduzeća već drugi put na prodaju.

Stečajni upravnik ovog preduzeća prije nekoliko dana je objavio oglas o prodaji nepokretnosti putem prikupljanja pismenih ponuda.

"Zainteresovani kupci donose ponudu u zatvorenim kovertama i onda će se ići dalje s prodajom, ako ne - onda nepokretnosti kupuje onaj ko da najveću ponudu", rekao je Nježić.

Naime, u oglasu se navodi da je na prodaju poslovna zgrada za proizvodnju deterdženta, lične i kućne higijene, koja se prostire na 2.189 kvadratnih metara, s kancelarijama i pripadajućim ekonomskim dvorištem, koji se nalaze u Jesenjinovoj ulici 16 u Banjaluci.

Nježić je naveo da imovina ne može biti prodata za manje od 720.000 KM, odnosno ne manje od jedne trećine od procijenjene vrijednosti.

U oglasu je navedeno da se imovina prodaje u zatečenom imovinsko-pravnom statusu i viđenom stanju, a pravo učešća imaju sva pravna i fizička lica koja uplate depozit od 50.000 KM do 2. marta.

Otvaranje ponuda će biti javno i mogu da prisustvuju svi ponuđači, a održaće se 4. marta u 14 časova u sali Okružnog privrednog suda u Banjaluci.

"Otvaranju ponuda mogu prisustvovati svi ponuđači, lično ili putem punomoćnika, kao i predstavnici sredstava javnog informaisanja i druga zainteresovana lica", stoji u oglasu.

Takođe je istaknuto da se ponuđeni objekti mogu razgledati, ali pod uslovom da se ne ometa rad, jer se poslovna zgrada nalazi pod zakupom.

U oglasu se navodi da se nekretnine koje su predmet prodaje nalaze pod zakupom na određeno vrijeme sa dva zakupca i da jedan ugovor ističe u oktobru 2023. godine, a drugi u septembru 2025.

Dodaje se i da je pred Okružnim privrednim sudom u Banjaluci pokrenut postupak za utvrđivanje ništavnosti ugovora o zakupu.

"Na nepokretnoj imovini koja se prodaje ima zabilježba hipoteke, koja će biti brisana nakon okončanog postupka prodaje imovine", kazao je Nježić.

Ova banjalučka kompanija bavila se proizvodnjom deterdženata, ali i drugih proizvoda za ličnu i kućnu higijenu.

Nakon što je 2018. godine otišla u stečaj, na prodaju su stavili mašine i oprema za proizvodnju deterdženata i sredstava za ličnu i kućnu higijenu, u ukupnom iznosu od 78.330 KM.

Pored toga, iste godine na prodaju je otišla i korištena oprema stečajnog dužnika u ukupnom iznosu od 31.926 KM.

Inače, poreski dug banjalučke kompanije "Euro-hem" je iz godine u godinu rastao, a prema podacima Poreske uprave RS, 31. decembra 2020. godine iznosio je oko 950.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije