Tržište

Pojačane kontrole: Inspektori nisu zatekli maloljetnike u objektima za igre na sreću

Pojačane kontrole: Inspektori nisu zatekli maloljetnike u objektima za igre na sreću
Foto: Arhiva | Pojačane kontrole: Inspektori nisu zatekli maloljetnike u objektima za igre na sreću

BANJALUKA - Inspektori Republičke uprave za igre na sreću uz asistenciju pripadnika Policijske uprave Banjaluka i službenih lica Centra za socijalni rad sproveli su pojačane aktivnosti na teritoriji Grada Banjaluka na sprečavanju učešća maloljetnika u igrama na sreću.

Tom prilikom izvršene su kontrole u 124 objekta u kojima se priređuju igre na sreću, pri čemu nije zatečeno nijedno maloljetno lice u prostorima kladionice, automat klubova, igračnica i prostora u kojima se priređuje klasična tombola, kao ni njihovo učestvovanje u igrama na sreću u ugostiteljskim objektima.

"Naglašavamo da Republička uprava za igre na sreću konstantno vrši inspekcijski nadzor u cilju sprečavanja učešća maloljetnika u igrama na sreću, što govori i podatak da je u proteklih šest mjeseci izvršeno 1.249 kontrola u okviru kojih je kontrolisano i prisustvo maloljetnika u objektima u kojima se priređuju igre na sreću, te da su izdata tri prekršajna naloga zbog prisustva maloljetnih lica u objektima u kojima se priređuju igre na sreću na automatima", saopšteno je iz Republička uprava za igre na sreću.

Oni podsjećaju da Zakon o igrama na sreću ne sadrži odredbe kojima se propisuje udaljenost kladionica, automat klubova, kazina i drugih objekata u kojima se priređuju igre na sreću od školskih objekata.

Zakonom je, međutim, definisano da je licu mlađem od 18 godina zabranjeno učestvovanje u igrama na sreću, da je istim zabranjen ulaz u kazina, kladionice, automat klubove, igračnice i prostore u kojima se priređuje klasična tombola, te da navedene činjenice provjerava priređivač uvidom u lične isprave, odnosno zaposleni u poslovnim jedinicama u kojima se priređuju igre na sreću.

Priređivači igara na sreću u Republici Srpskoj dužni su i da na vidnom mjestu naznače koja je zakonski dozvoljena starosna granica za učešće u igrama na sreću, odnosno zabranu ulaska maloljetnim licima u prostorije u kojima se primaju uplate za igre na sreću.

"Budući da naši inspektori nisu ovlašćeni da prilikom inspekcijskog nadzora legitimišu lica, kao i da ograniče kretanje istih u objektu u kojem se priređuju igre na sreću, zbog toga i iniciramo zajedničke aktivnosti sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, koji nam konstanto pružaju asistenciju u ovakvim situacijama, kako bi inspektori Republičke uprave za igre na sreću neometano vršili inspekcijski nadzor o učestvovanju maloljetnih lica u igrama na sreću. Naše zajedničke aktivnosti nastavljamo i u narednom periodu i to na teritoriji čitave Republike Srpske, a sve u cilju sprečavanja učešća maloljetnika u igrama na sreću. Apelujemo ne samo na priređivače, već i na roditelje da svojim autoritetom učestvuju u sprečavanju učešća maloljetnika u igrama na sreću, imajući u vidu da je riječ o najranjivijoj grupi društva", rekao je v.d. direktora Republičke uprave za igre na sreću Draženko Veljanovski.

Veljanovski se i zahvalio Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske i njegovim pripadnicima, kao i zaposlenim u Centru za socijalni rad na korektnoj i profesionalnoj saradnji, koju će i u narednom periodu koordinisano nastaviti na nivou čitave Republike Srpske.

Zakonom o igrama na sreću propisan je prekršaj za pravno lice i odgovorno lice u pravnom licu koje dozvoli prisustvo maloljetnom licu u prostoru kazina, kladionice, klasične tombole ili objekta u kojem se priređuju igre na sreću putem automata.

Zaprijećene novčane kazne za pravno lice su od 20.000 do 50.000 KM, odnosno od 5.000 do 10.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu.

"Ovim putem naglašamo da je zahvaljujući inspekcijskim kontrolama od strane Republičke uprave za igre na sreću u velikoj mjeri smanjeno ilegalno priređivanje igara na sreću u Republici Srpskoj, odnosno da je poslovanje priređivača u velikoj mjeri svedeno u zakonske okvire, što značajno utiče na suzbijanje sive zone u oblasti igara na sreću, te istovremeno doprinosi jačanju ekonomije Srpske", dodaje se u saopštenju.

Oni smatraju da se sprečavanjem već zakonom regulisanog priređivanja igara na sreću u Republici Srpskoj samo se daje prostor crnom tržištu što nikako ne bi išlo u prilog državi sa aspekta ubiranja budžetskih prihoda, već samo u korist pojedinaca koji su prije donošenja novog Zakona o igrama na sreću ubirali enormnu dobit.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije