Tržište

Politička nestabilnost trese evropska tržišta

Politička nestabilnost trese evropska tržišta
Foto: Pixabay/Ilustracija | Politička nestabilnost trese evropska tržišta

Nakon nedjeljnih izbora, vodeće evropske berze su pale, posebno dionice banaka u Parizu.

Danas su oči investitora uprte u SAD, gdje će biti objavljeni novi podaci o inflaciji, a Fed će završiti svoj dvodnevni sastanak.

Ako je Evropska centralna banka prošle sedmice snizila kamatne stope prvi put u pet godina, kolege s druge strane Atlantika još nisu spremne za taj korak. Tržište rada ostaje snažno, kao i pritisci na plate, a inflacija je i dalje znatno iznad cilja. U aprilu je (mjereno indeksom potrošačkih cijena CPI) iznosio 3,4 posto, a koliko je bio prošlog mjeseca, saznaćemo danas. Wall Street je već bio pod pritiskom od petka jer je majski izvještaj o tržištu rada (272.000 neto novih radnih mjesta) nadmašio očekivanja, čineći manje vjerovatnim da će Fed uopće započeti ciklus smanjenja kamatnih stopa ove godine. Ako CPI danas još malo odstupi, mogli bismo vidjeti značajan pad dionica. Marko Kolanović, strateg u JP Morgan Chase, smatra da tržište potcjenjuje mnoge rizike, poput prekomjerne inflacije i pada rasta BDP-a.

Appleove dionice jučer su porasle za više od sedam posto i dostigle najvišu vrijednost u decembru od 207 dolara nakon što je Apple predstavio niz novih funkcija vještačke inteligencije za svoje Apple Intelligence uređaje i partnerstvo s OpenAI-om na svojoj Worldwide Developers Conference. Apple je malo zaspao na polju vještačke inteligencije, ali je sada pripremio adekvatan odgovor koji uključuje ažuriranje virtuelnog asistenta Siri. Nove AI karakteristike će potaknuti korisnike da nadograde svoje uređaje, jer su alati dostupni samo na novijim modelima. Appleova vještačka inteligencija će naravno biti dodata novoj verziji operativnog sistema iOS 18, koja je također predstavljena u ponedjeljak.

Dan nakon izbora za Evropski parlament, evropske berze su novu sedmicu započele nesigurno, a najviše su ojačale francuske. CAC40 je u ponedjeljak i utorak zajedno pao za tri posto na najniži nivo u skoro četiri mjeseca nakon što je predsjednik Emmanuel Macron raspustio francuski parlament i raspisao vanredne izbore za 30. jun nakon teškog poraza njegove stranke. Konkretno, dionice banaka su značajno izgubile, cijena dionica Societe Generalea pala je 12 posto ove sedmice. Obveznice su značajno pale i zbog straha od dolaska ekstremne desnice na vlast, prinos na desetogodišnje francuske obveznice iznosi 3,23 posto, što je najviši nivo ove godine. Francuska je prošle godine imala budžetski deficit od 5,5 odsto, a dug je dostigao 110 odsto BDP-a.

Ostajemo na tržištu obveznica i selimo se u SAD. Upravitelj imovinom BlackRock upozorava da će kupci državnih obveznica vjerovatno tražiti još veće prinose zbog visokih budžetskih deficita.

“Uoči američkih izbora, insistiramo na tome da investitori budu više izloženi američkim dionicama i da budu oprezni s dugoročnim obveznicama. Bez obzira na to ko pobijedi na izborima u novembru, budžetski deficit će ostati visok”, napisali su stručnjaci , koji zbog visokog američkog deficita i dalje predviđaju previsoku inflaciju, što će zadržati visoke kamatne stope Fed-a.

Podsjetimo, na prijelazu 2024. mnogi analitičari su preporučivali obveznice, ali barem u prvoj polovini godine ta investicija je bila neuspješna – cijene obveznica su pale, traženi prinosi porasli prenosi Bankar, sa portala SEEbiz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije