Tržište

Ponovo cvjeta izdavanje stanova na dan u Srpskoj

Ponovo cvjeta izdavanje stanova na dan u Srpskoj
Foto: ilustracija | Ponovo cvjeta izdavanje stanova na dan u Srpskoj

BANJALUKA, PRIJEDOR - Iznajmljivanje stana na dan u Srpskoj je procvjetalo nakon dvije godine stagnacije izazvane pandemijom virusom korona.

Kako kažu vlasnici ovih nekretnina, bilježi se rekordan broj zakupljivanja ovih smještajnih jednica.

Cijene variraju i zavise od lokacije, opremljenosti, kvadrature i smještanog kapaciteta.

Kako je za "Nezavisne novine" rekao Marko S., u Banjaluku je stigao iz Trebinja, trebao mu je smještaj samo na jednu noć i teško je našao stan.

"U Banjaluku sam morao doći poslom i to na jedan dan. Trebalo mi je samo prenoćište, pa sam tražio putem oglasa i opcije stan na dan. Pošto se radilo samo o jednom noćenju želio sam da prođem što jeftninije. Tražio sam stanove od 30 do 50 KM. Pozvao sam sigurno četiri ili pet brojeva, ali su mi kazali da je sve unaprijed rezervisano, a negdje i po nekoliko dana. Na kraju, uspio sam dogovoriti stan koji se nalazi kod 'Akvane', cijena je bila 50 KM", rekao je ovaj Trebinjac.

Prilikom preuzimanja ključeva stan je platio na ruke.

"Stanodavac je na uvid tražio samo moju ličnu kartu, te mi je rekao da pošto se radi samo o noćenju stan moram napustiti do 11 časova ujutru, jer je već rezervisan za sljedeći dan", rekao je Marko S.

Dragan Milanović, direktor Agencije "Remax" iz Banjaluke, rekao je za "Nezavisne novine" da je korona virus prethodne godine zaustavio potražnju za stanom na dan, ali da je ova godina i te kako dobra za one koji se bave ovim poslom.

"Prethodne dvije godine, kada je korona zaustavila potražanju ovih stanova, oni su iznajmljivani dugoročno jer je tako bilo lakše i na taj način se moglo zaraditi. Međutim, ove godine je situacija značajno poboljšana. Ljetos su svi kapaciteti u gradu bili popunjeni", rekao je Milanović.

U ljetnim mjesecima bilo je dana kad nije bilo nijednog slobodnog stana.

"Ovo se desilo zahvaljući raznim manifestacijima, zborovima i festivalima koji su organizovani. Možemo reći da je izdavanje stana na dan ponovo aktivno, poslije pauze od korone", rekao je Milanović.

U ovom periodu potražnja za ovim stanovima je manja.

"Pred novogodišnje praznike ponovo očekujemo da kapaciteti budu popunjeni. Druga polovina decembra do polovine januara, proljeće i ljeto su najbolji dio godine, kada bude najviše zainteresovanih za ovakav vid smještaja", rekao je Milanović.

Prema njegovim riječima, cijena stana na dan u gradu na Vrbasu varira od 40 KM pa sve do 150 KM.

"Cijene se kreću u zavisnosti od lokacije i opremljenosti stana. Na periferiji grada prenoćište možete pronaći za 40 KM, dok je cijena u centru u malo luksuznije opremljenom stanu 150 KM", rekao je Milanović.

Dragan Gruban iz Agencije za nekretnine "Agent Enex" u Prijedoru i urednik Facebook stranice Dom.ba ističe za "Nezavisne novine" da u Prijedoru vlada velika zainteresovanost za iznajmljivanje stana na dan.

"U Prijedoru je u posljednje vrijeme mnogo veća ponuda ovakih smještajnih jedinica. Ljudi iz inostranstva u potražnji su za ovakvim stanovima na sedmičnom nivou, dok imamo i one koji dolaze na poslovnu varijantu, te zakupljuju stan za jedno ili dva prenoćišta", rekao je Gruban.

Kako je dodao, cijena stana na dan gradu na Sani veća je nego prethodnih godina.

"Stanovi su skuplji. Kada govorimo o jednosobnom stanu noć je od 40 do 60 KM, dok je cijena za stanove veće kvadrature i više od 100 KM. Sve zavisi od kapaciteta stana i lokacije", rekao je Gruban.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije