Tržište

Porasli prihodi Bosnalijeka, uskoro izlazak na tursko tržište

Porasli prihodi Bosnalijeka, uskoro izlazak na tursko tržište
Foto: Ilustracija | Porasli prihodi Bosnalijeka, uskoro izlazak na tursko tržište

Najveća bh. farmaceutska kompanija Bosnalijek je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila neto prihod od prodaje u iznosu od 52 miliona KM, što je rast od 13 odsto u odnosu na prihod ostvaren u istom periodu prošle godine, izvijestila je Fena.

Na domaćem tržištu i tržištu Ruske Federacije, koja su dva najznačajnija tržišta za Bosnalijek, nastavljen je kontinuitet rasta prihoda, pa tako u Rusiji kompanija bilježi rast od 16 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok su prihodi u Bosni i Hercegovini rasli za 14 odsto. Bosnalijek je uspio dobiti ruski GMP sertifikat, što im dugoročno osigurava prometovanje lijekovima na tom velikom tržištu.

Nakon turbulentnih dešavanja u Ukrajini prethodne dvije godine, koja su značajno uticala na prodaju Bosnalijekovih proizvoda na ovom tržištu, u ovoj godini ponovo je uspostavljen kontinuitet snabdijevanja i stabilizovana prodaja.

Iz Bosnalijeka ističu zadovoljstvo i ostvarenim rezultatima u susjednim zemljama. U Srbiji u prvih šest mjeseci prihodi su rasli za devet, a u Crnoj Gori za 8 odsto. Poduzimaju se aktivnosti i na otvaranju novih tržišta za Bosnalijekove proizvode. Prikupljaju se neophodna odobrenja kako bi do kraja ove godine Bosnalijek ušao na tursko tržište.

Bosnalijek nastavlja i ulaganja u širenje i moderniziranje proizvodnje pa tako već u ovom mjesecu počinju radovi na novom pogonu Galensko koji će rezultirati i otvaranjem dodatnih radnih mjesta. Takođe, izvođenje radova na novoj Kontroli kvalitete se privodi kraju, te se preseljenje u novu zgradu očekuje do kraja godine.

(indikator.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije