Tržište

Porastao izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina

Porastao izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina
Foto: Pixabay | Porastao izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina

SARAJEVO - Vrijednost izvoza mlijeka i mliječnih prerađevina iz Bosne i Hercegovine u prošloj godini iznosila je 131 miliona KM, što je više za 14,38 odsto u odnosu na godinu ranije.

Istovremeno je uvezeno mlijeka i mliječnih prerađevina u vrijednosti 230,5 miliona KM, što je više za 2,29 odsto, podaci su Spoljnotrgovinske komore BiH. 

Izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina u prošloj godini količinski je veći za 0,93 odsto u odnosu na godinu ranije, a zabilježen je količinski rast izvoza maslaca (70,09 odsto), fermentisanog programa (18,34 odsto) te sira (7,55 odsto).

Ukupan promet spoljnotrgovinske razmjene mlijeka i mliječnih proizvoda u 2023. godini iznosio je 361,5 miliona KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 57 odsto.

Najznačajnija izvozna tržišta u prošlog godini bila su: Crna Gora, Hrvatska, Srbija, Sjeverna Makedonija i Kosovo, dok je najveći uvoz bio iz Njemačke, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Mađarske.

"Kontinuirano postepeno povećanje godišnjeg izvoza maslaca i mliječnih namaza, sira i fermentisanog programa, odnosno proizvoda sa dodanom vrijednosti", kako navode iz STK BiH, značajan je pokazatelj razvoja ovog sektora u BiH, prenosi Fena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije