Tržište

Poruke sa konferencije o drvetu: Što proizvedu, to izvezu

Poruke sa konferencije o drvetu: Što proizvedu, to izvezu
Foto: Predrag Zec | Poruke sa konferencije o drvetu: Što proizvedu, to izvezu

GRADIŠKA - Na prvoj konferenciji "Gradiška, grad drveta" koju je u ovom gradu danas organizovao lokalni Centar za istraživanje i razvoj, naglašeni su značajni potencijali u oblasti prerade drveta.

Naglasak je takođe stavljen na promociju i predstavljanje dostignuća u ovoj oblasti, koja čini jedan od najznačajnijih faktora gradiške privrede.

"Uspostavili smo veoma uspješnu saradnju sa 25 fabrika namještaja, što je obostrano, veoma korisno. Naš Centar za istraživanje i razvoj primarno je angažovan na promociji proizvoda od drveta, i u tome smo veoma uspješni", naglasio je Aleksandar Ivaštanin, glavni inženjer i menadžer navedenog Centra.

Dokaz tome je, dodao je Ivaštanin, i veliko interesovanje poslovnih partnera iz nekoliko zemalja koji su prisustvovali konferenciji o drvetu.

Centar za istraživanje Gradiška uspješno sarađuje i sa gradskom Razvojnom agencijom, Tehničkom školom i Drvnom industrijom "Bor" iz Kozinaca.

U oblasti prerade drveta, u 12 gradiških preduzeća zaposleno je više od 3.000 radnika.  Čak 90 odsto proizvodnje, plasiraju na inostrano tržište, što predstavlja dodatnu vrijednost.

"Gradiška je odlučna da u preduzećima za preradu drveta primjenjuje modernu tehnologiju, zbog čega smo i prepoznati na evropskom i svjetskom tržištu. Zato naši proizvođači namještaja uglavnom rade za izvoz", naglasio je Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

Na konferenciji su svoja iskustva iznijeli i predstavnici uspješnih kompanija iz Banjaluke, Tešnja, Zenice i drugih industrijskih centara te grafički dizajneri Akademije umjetnosti u Banjaluci.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije