Tržište

Pratite nas na Google news

Posao u Zadru traže Indijci, Filipinci i Tajlanđani

Posao u Zadru traže Indijci, Filipinci i Tajlanđani
Foto: N.N. | Posao u Zadru traže Indijci, Filipinci i Tajlanđani
Tanjug

ZADAR - Zadarska Policijska uprava je od 1. januara do 21. maja ove godine primila 2.500 zahtjeva stranih građana za izdavanje dozvole za boravak i rad, od kojih najveći broj dolazi iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Srbije, Albanije i Ukrajine.

Među onima kojima je stalo do boravka i rada na području Zadarske županije nalazi se i manji broj državljana iz jako udaljenih zemalja - Indije, Filipina i Tajlanda, piše portal novac.hr.

Po policijskoj evidenciji, do sada je izdato 1.235 radnih dozvola, dok su preostali zahtjevi još uvijek u fazi rješavanja. Ove godine, odbijeno je svega šest zahtjeva za radnu dozvolu i to zbog neispunjavanja uslova, a ostali su obustavljeni na zahtjev stranca ili poslodavca.

U cijeloj prošloj godini izdato je 1.449 radnih dozvola za strance.

Strane je radnike je lani angažovalo šezdesetak poslodavaca, a uglavnom se radilo o građevincima jer se na zadarskom području već dugo osjeća nedostatak zidara, tesara i armirača.

U jednom zadarskom građevinskom preduzeću radi dvadesetak Albanaca, među građevincima je dosta i Ukrajinaca.

U Zadru i okolini raste čak i kolonija Brazilaca koji su zaposleni na različitim poslovima, Sirijci pristigli u Zadar s migrantskim valom takođe se zapošljavaju u građevinarstvu, a grupa od petnaestak Ukrajinaca zaposlena je na preradi ribe u saljskom "Mardešiću" gdje odnedavno radi i jedan - Argentinac.

Statistika zadarskog Zavoda za zapošljavanje pokazuje da je na širem području grada trenutno bez posla 2.252 ljudi, u Benkovcu je nezaposleno njih 332, Biogradu 256, Gračacu 352, Obrovcu 225 i Pagu 85, a to znači da je u Zadarskoj županiji manje od 4.000 nezaposlenih. Sa nekadašnjeg ukupnog iznosa naknada za nezaposlene od pet-šest miliona kuna (673.000 do 808.000 evra) ta svota je pala na oko dva miliona kuna (oko 270.000 evra), navodi se u tekstu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije